Budgetteren als ondernemer: hoe houd je je geld op orde?

Zeker als startende ondernemer moet je goed op je geld letten. In de beginperiode geef je vaak meer uit dan er binnenkomt. Het is zaak om de schulden niet te hard te laten oplopen voordat je daadwerkelijk inkomsten uit je bedrijf gaat genereren. Om te voorkomen dat je je (te) diep in de schulden steekt is het aan te raden om een goede financiële planning te maken en goed te kijken naar de noodzaak van bepaalde kosten en of er geen goedkopere opties zijn.


Wo 25 Dec 2024

Een eigen kantoor

Natuurlijk is het stoer om als ondernemer een eigen bedrijfspand te hebben met een mooi bord met jouw naam en logo op de gevel. Maar bedenk dat je hiermee een forse verplichting aangaat. Een huurcontract wordt meestal voor 5 of 10 jaar gesloten. Wil je er later onderuit dan kan dat vaak niet zomaar. Als je geen personeel in dienst hebt kun je ook overwegen om vanuit huis te werken. Je kunt een zogenaamd zakelijk vestigingsadres aanvragen bij hierin gespecialiseerde bedrijven. Dit adres kun je bij de KvK opgeven als vestigingsadres van je bedrijf. Bij Amesto kun je terecht voor een vestigingsadres voor je bedrijf. Hiermee scherm je op een eenvoudige manier je privé adres af. Op het zakelijk adres kun je gewoon post ontvangen. Deze wordt door een medewerker van het virtuele kantoor geopend en gescand en krijg je per e-mail toegestuurd. Zo kun je privé en zakelijk goed gescheiden houden.

 

De auto van de zaak

Natuurlijk is een auto van de zaak met belettering een mooi statussymbool en ook een goede reclame. Je kunt hiervoor meestal een leasecontract afsluiten. Je kunt kiezen voor een constructie waarbij je uiteindelijk eigenaar wordt, of voor een contract waarbij je de auto na een aantal jaren weer inlevert en inruilt voor een nieuwe. Kies alleen voor een leaseauto als je die daadwerkelijk nodig hebt en niet alleen maar voor de leuk. Bedenk dat een leasecontract enkele honderden euro’s per maand kost en dat je daarnaast ook nog de brandstofkosten moet betalen.

 

Boekhouding op orde

Zorg dat je je boekhouding goed op orde houdt. De meeste ondernemers moeten eens per kwartaal aangifte doen voor de omzetbelasting. Het is dus aan te raden om minimaal eens per kwartaal al je facturen te verzamelen zodat je de aangifte zonder problemen kunt verwerken. Als je deze taak aan een administratiekantoor uitbesteedt dan willen zij de informatie soms graag elke maand hebben. Let erop dat je de informatie voor de aangifte niet op het laatste moment aanlevert. Als je te laat bent met het indienen of betalen van de aanslag dan legt de Belastingdienst een boete op. Als alle aangiftes omzetbelasting op orde zijn dan is het ook een stuk eenvoudiger om de aangifte inkomstenbelasting te doen. Voor de diensten van een boekhouder betaal je uiteraard, maar dit kan voordeliger zijn dan het zelf te doen aangezien jouw eigen tijd natuurlijk ook geld kost. Die tijd kun je dan besteden aan klanten, opdrachten of bestellingen.

< Alle nieuwsberichten