DE KNOP die elke leidinggevende om moet zetten

De eerste knop die je als leidinggevende moet omzetten, gebeurt automatisch. Je krijgt officieel je functie, het organogram wordt bijgewerkt en je krijgt nieuwe visitekaartjes en misschien een nieuw kantoor. Dat gaat allemaal vanzelf. Maar dat is pas het begin van je reis naar sterk leiderschap.


Wo 19 Jun 2024

Een cliënt van mij twijfelde of hij eigenlijk wel manager wilde worden. Zijn baas gaf hem alle vrijheid om deze leidinggevende rol op zich te nemen, en in de praktijk deed hij al alle taken die bij een leidinggevende horen. Toch moest hij voor zichzelf nog een belangrijke knop omzetten, maar welke?

 

In ons gesprek kwamen we op het woordje ZE en hoe dit woord vaak gebruikt wordt. Je kent het wel, uitspraken als: “Waarom doen ZE daar nou niet eens iets aan?” of “ZE zouden hier de organisatie eens goed moeten aanpakken!”

 

Voor veel mensen is ZE de grote, ideale, alleskunnende onbekende die alles kan oplossen. ZE is ook degene die je makkelijk de schuld kunt geven, want ZE is in feite niemand en ZE heeft geen naam.

 

Toch kom je ZE in veel organisaties tegen. Want ZE is “de leidinggevende die alles moet oplossen”. In het leger zijn het vaak de officieren (volgens de onderofficieren). Bij een productiebedrijf zijn het de witte boorden (volgens de blauwe boorden). In een kantooromgeving is ZE “het management”, enzovoort.

 

Samen met mijn cliënt onderzochten wie ZE eigenlijk is. Als medewerker is het makkelijk om alle problemen bij ZE te leggen. Maar ja, wat als je zelf in een leidinggevende rol terecht bent gekomen? Mijn cliënt concludeerde: “Eigenlijk ontdek je op enig moment dat JE een onderdeel van ZE bent”.

 

JE bent een onderdeel van ZE!

 

Dat was DE KNOP die hij moest omzetten! En dat is precies DE KNOP die elke leidinggevende moet omzetten. Er wordt niet meer voor jou gezorgd maar jij gaat zorgen dat dingen gebeuren.

 

Je gaat “aan de andere kant van de tafel” zitten: Je gaat je opstellen als werkgever in plaats van werknemer. Je blijft niet meer “meehuilen met de wolven” maar je gaat zelf initiatieven nemen om dingen te verbeteren.

 

Sommige mensen hebben deze knop al van jongs af aan omgezet. Dat zijn de natuurlijke leiders die op school al de regie namen en leiderschap toonden. Anderen moeten DE KNOP eerst nog ontdekken.

 

Als je DE KNOP hebt omgezet wordt het in elk geval een stuk leuker. Je hebt nu namelijk de ruimte gecreëerd om echt aan je ontwikkeling als leidinggevende te werken. Meer weten? Neem dan contact met mij op. 

 

Interessant artikel? Lees dan ook:

 

Hartelijke groet,

Eric Bogers

< Alle nieuwsberichten