Wat is veiligheidsmanagement?
Bij veiligheidsmanagement draait het om het creëren van een veilige werkomgeving, in alle facetten en processen van een organisatie. Of het nu gaat om alledaagse handelingen of in een unieke noodsituatie. Het gaat dus om alle maatregelen die nodig zijn voor het beheren van veiligheidsrisico’s. Voor het minimaliseren van onveilige situaties tot het naleven van de wetgeving omtrent veiligheid (zoals de Arbo).
Het belang van veiligheidsmanagement
Toeleveringsketens, ook wel de supply chain genoemd, hebben betrekking op het totale proces. Dus vanaf de grondstoffen en materialen, tot de aflevering van het product bij de klant. Een onmisbare schakel die zelden aandacht krijgt, maar wel een cruciale rol speelt, is het veiligheidsmanagement tijdens dit complexe proces.
Toch kan een goed veiligheidsmanagement een onderscheidende factor zijn, waar met name regionale bedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Dus laten we een blik werpen op een aantal belangrijke veiligheidsstandaarden. En op welke vlakken je een sterk veiligheidsprofiel kunt opbouwen om lokale ondernemers aan te trekken.
Iets waarover je overigens specialistisch advies in kunt winnen bij All Safety, aangezien zij niet alleen veiligheidsmaterialen verkopen, maar ook helpen bij onderhoud en certificering.
Veiligheidsstandaarden bij toeleveringsketens
Hieronder een drietal belangrijke veiligheidsstandaarden die van toepassing zijn op een groot aantal toeleveringsketens in diverse industrieën.
Veiligheid op de werkvloer
Laten we beginnen met de veiligheid op de werkvloer, wat we natuurlijk allemaal wel kennen van de ARBO. De Arbeidsomstandighedenwet is een verplichting voor werkgevers, zodat werknemers een garantie hebben om veilig en gezond te kunnen werken. Dit betreft dus ook het naleven van de regels omtrent het gebruik van veiligheidsmaterialen. Iets dat bij toeleveringsketens een grote rol inneemt.
De “veiligheidsladder”
Met een SCL-certificaat (dat staat voor Safety Secure Ladder) geef je als onderneming aan veel waarde te hechten aan de veiligheid van jullie werknemers. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van kwalitatieve veiligheidskledij en voldoende persoonlijke bescherming, van werkschoenen tot hoge zichtbaarheidskleding. Dit maakt het niet alleen prettiger voor werknemers om voor een bedrijf aan de slag te gaan en te blijven werken, maar het schept ook vertrouwen onder zakenpartners. Tenslotte betekent meer veiligheid ook dat de productie consistent is en producten dus geen vertragingen oplopen (bijvoorbeeld door bedrijfsongevallen of het wegvallen van werknemers door ziekte).
ISO 45001
Niet alleen zorgen de ARBO en SLC veiligheidsstandaarden voor een beter beheer van risico’s, ze leiden ook tot een verhoogde productiviteit. Maar ook een ISO 45001 certificaat laat zien dat je als ondernemer een sterk veiligheidsprofiel hebt, aangezien het aangeeft dat de veiligheid een continu proces is binnen alle lagen van de organisatie. Onder meer door een goede onderlinge communicatie, duidelijke veiligheidsregels (gestandaardiseerde aanpak) en het constant evalueren van het huidige veiligheidsbeleid. Iets dat erg aantrekkelijk is voor zakenpartners. Aangezien een regionale partner (die tevens expert is op het gebied van veiligheid) een streepje voor heeft bij het aangaan van samenwerkingen.