De toekomst van lokaal ondernemen

Dit is een gesponsord artikel van vidaXL. Lokale ondernemers kunnen wel eens vrezen voor de toekomst. In een steeds meer globaliserende wereld, waar je makkelijk producten kunt bestellen bij iedere uithoek in de wereld, zou het steeds moeilijker worden voor lokale ondernemers om zichzelf te kunnen onderscheiden.


Ma 10 Mrt 2025

Althans, dat is de angst. Is de realiteit ook echt zo? Eigenlijk horen we al sinds de sterke opkomst van het internet dat lokale ondernemingen niet meer de toekomst hebben. De realiteit wijst echter heel wat anders uit. In onze regio (en vele andere) bloeit er juist een sterk lokaal ondernemerslandschap op. Ondernemers die meebewegen met de tijd en zich aanpassen, zullen dus ook een rooskleurige toekomst tegemoet gaan.

En dat is niet alles: want als we uitzoomen, dan zien we juist dat steeds meer (grote) bedrijven, overheden én consumenten liever lokaal willen shoppen dan jaren geleden. Dat heeft niet één oorzaak, maar velen. In dit artikel duiken wij van vidaXL dieper in op deze redenen, en op de toekomst van lokale ondernemers. We vertellen je uitgebreid waar de kansen liggen, en wat je als ondernemer kan doen om deze zo goed mogelijk te benutten.

 

De wereldwijde supply chain verandert, en dat is een kans

De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van grote verstoringen in de wereldwijde supply chain. Van de containercrisis tijdens de pandemie tot de torenhoge transportkosten en geopolitieke spanningen die handel bemoeilijken.

Voor lokale ondernemers klinkt dat misschien als een ver-van-mijn-bedshow, maar dat is het niet. Grote bedrijven die altijd afhankelijk waren van goedkope productie in China of andere lagelonenlanden, beginnen in te zien dat lokale productie minder risico’s met zich meebrengt. Korte levertijden, stabiele prijzen en minder afhankelijkheid van verre handelsroutes zorgen ervoor dat ze steeds vaker op zoek gaan naar leveranciers dichter bij huis.

Dit betekent kansen voor Nederlandse ondernemers, vooral in sectoren zoals productie, ambacht en logistiek. Bedrijven die slimme, efficiënte en lokale alternatieven kunnen bieden, gaan de komende jaren profiteren van een verschuiving naar ‘nearshoring’. De vraag is: hoe speel jij hierop in?

 

Import uit China wordt duurder

Jarenlang leek het alsof Chinese producten de markt volledig zouden overnemen. Goedkope arbeid en massaproductie maakten het voor Europese ondernemers bijna onmogelijk om te concurreren. Maar die tijd is voorbij.

China kampt met stijgende lonen, strengere milieuregels en hogere productiekosten. Daarnaast hebben EU-regels de import van bepaalde goederen duurder gemaakt, en heffen veel Westerse landen extra belastingen op Chinese producten. Het gevolg? Europese consumenten en bedrijven kijken steeds vaker naar producten uit de regio.

 

De Europese industrie zoekt weer lokale partners

De afgelopen decennia is veel Europese industrie verdwenen naar Azië, maar de trend is aan het keren. Het is namelijk niet alleen China dat duurder wordt, maar alle andere delen van de wereld ook.

Het wordt namelijk steeds duidelijker dat ook vanuit de Verenigde Staten en andere delen van de wereld we in de toekomst hogere importtarieven kunnen verwachten. Dat heeft er mee te maken dat steeds meer overheden wereldwijd zo veel mogelijk industrie in eigen land willen huiden.

Waarom? Dat zorgt voor meer kansen voor lokale ondernemers én werknemers. De Nederlandse overheid heeft er daarom niks aan als ze al hun werk uitbesteden aan buitenlandse bedrijven. Zeker daarom zie je steeds meer overheden miljarden pompen in het terughalen van productiefaciliteiten, met name in sectoren als high-tech, auto-industrie en duurzame energie. Volop kansen voor gehaaide ondernemers dus!

 

De sterke industriële basis van Nederland en België

Nederland en België hebben een sterke industriële basis en zijn aantrekkelijk voor internationale bedrijven die in Europa willen investeren. Dit betekent dat er voor lokale ondernemers kansen liggen om zich aan te sluiten bij deze heropleving. Of het nu gaat om het leveren van gespecialiseerde diensten, het ontwikkelen van slimme productiemethoden of het bieden van duurzame alternatieven: de vraag naar regionale oplossingen groeit.

Brabant, met zijn sterke technische sector en strategische ligging, heeft hier een grote rol in te spelen. Een bedrijf als ASML en ook Philips bewijzen keer op keer dat Brabant een geweldige regio is om vanuit door te groeien. Of dit nu enkel op lokaal of regionaal gebied is, of wereldwijd.

 

Brabant als logistieke hub, en de kansen die dat biedt

Onze regio is niet alleen een regio waar veel talent te vinden is. Brabant heeft namelijk ook een haast perfecte strategische ligging tussen de haven van Rotterdam, de Antwerpse haven en het Europese achterland. Dit maakt de regio een belangrijke speler in logistiek en handel.

Ondernemers die slim inspelen op deze positie, kunnen profiteren van de groeiende vraag naar efficiënte distributie, e-commerce en transport. Of je nu een dienstverlener bent in de logistieke sector, een lokaal product levert of slimme opslagoplossingen biedt: de mogelijkheden zijn enorm.

De toekomst van lokaal ondernemen in Brabant ziet er positief uit, maar vraagt om innovatie en strategisch denken. Ondernemers die de trends begrijpen en snel schakelen, gaan de komende jaren grote stappen maken. Dat brengt ons ook meteen bij het volgende punt.

 

Digitalisering en AI bieden kansen voor lokale ondernemers

We leven in een tijd waarin technologie alles verandert. Kunstmatige intelligentie (AI), geavanceerde data-analyse en automatisering bepalen steeds meer hoe bedrijven werken. Voor kleine en middelgrote ondernemers kan dit een bedreiging lijken, maar het tegenovergestelde is waar.

Waar grote bedrijven worstelen met logge systemen en bureaucratische besluitvorming, kunnen lokale ondernemers juist snel schakelen en technologie gebruiken om efficiënter te werken. AI kan helpen bij het stroomlijnen van voorraadbeheer, marketingpersonalisatie en zelfs klantenservice.

Wie technologie slim inzet, bespaart kosten en werkt effectiever. Dit betekent niet dat je je hele bedrijf hoeft te automatiseren, maar wél dat het slim is om te kijken naar digitale tools die je concurrentiepositie versterken. Als je technologie goed inzet, kan je jouw kosten (flink) verlagen, terwijl je de omzet kan verhogen.

 

Trek lokaal talent aan met flexibiliteit

Goede werknemers vinden is een uitdaging, en dat gaat de komende jaren niet makkelijker worden. De arbeidsmarkt blijft krap en werknemers verwachten meer dan alleen een salaris. Ze willen flexibiliteit, een fijne werksfeer en een werkgever die hen serieus neemt.

Voor ondernemers in Brabant ligt hier een kans. Grote bedrijven zijn vaak traag in verandering, maar jij kunt direct inspelen op wat mensen écht willen. Denk aan flexibele werktijden, mogelijkheden om deels thuis te werken en een werkomgeving die prettig en modern is ingericht. Werknemers die zich prettig voelen, presteren beter en blijven langer.

Een slimme zet? Zorg dat je werkplek uitnodigend is. Mensen brengen een groot deel van hun tijd door op kantoor, dus comfort en sfeer zijn belangrijk. Zorg voor ergonomische en fijne stoelen, zodat medewerkers prettig én productief kunnen werken. Bij vidaXL heb je een uitgebreid aanbod aan honderden comfortabele stoelen waar je uit kan kiezen.

Bovendien is het belangrijk dat je je werkplek zo inricht dat het niet voelt als een grijze, steriele omgeving. In plaats daarvan, gebruik wat planten en fijn meubilair. Zorg dat het zowel een mooie omgeving is, maar ook comfortabel en een plek waarin iedereen productief kan zijn. Zorg dat iedereen een ergonomisch bureau heeft op kantoor, zodat iedereen alles uit elke dag kan halen. Zo maak je van je werkplek een inspirerende plek waar mensen graag komen.

 

De verschuiving in de arbeidsmarkt

De manier waarop mensen werken is drastisch veranderd. De pandemie heeft hybride werken en flexibele werktijden versneld, en jongeren hebben andere verwachtingen van hun baan dan eerdere generaties.

Voor ondernemers in Brabant betekent dit een uitdaging én een kans. Het vinden van goed personeel is lastiger dan ooit, maar bedrijven die aantrekkelijk werkgeverschap bieden – zoals flexibiliteit, een prettige werkcultuur en ontwikkelingsmogelijkheden – trekken het beste talent aan.

Denk er bijvoorbeeld aan om hybride werken in te stellen, of zelfs helemaal remote. Dit heeft verschillende voorbeelden. Sommige onderzoeken laten zien dat mensen die op afstand werken (of thuis) een stuk effectiever werken dan mensen op kantoor. Bovendien is het aantrekkelijk voor werknemers om de auto een paar keer per week te laten staan en de file te vermijden.

Daarnaast liggen er kansen in automatisering en outsourcing. Niet elke taak hoeft meer door een vaste medewerker te worden gedaan. Slimme ondernemers kunnen - zoals we eerder al zeiden - naar technologie kijken (zoals AI-agenten) of externe specialisten aantrekken om hun bedrijf soepeler te laten draaien. Door (lokaal) talent op de juiste manier aan te trekken én vast te houden, maak je je bedrijf toekomstbestendig.

Want één ding is zeker: wie slim inspeelt op de veranderende verwachtingen van werknemers, wint de strijd om talent.

 

De consument wil transparantie en is bereid ervoor te betalen

Consumenten willen tegenwoordig meer weten over de herkomst van hun producten. Ze willen eerlijke handel, duurzame productie en transparantie over prijzen en ingrediënten.

Voor ondernemers betekent dit dat storytelling belangrijker wordt dan ooit. Hoe is jouw product of dienst tot stand gekomen? Welke impact heeft het op de omgeving? Door dit actief te communiceren, kun je een loyale klantenkring opbouwen die waarde hecht aan ethiek en duurzaamheid.

Dit betekent niet dat je ineens een ‘groen’ bedrijf moet worden, maar wél dat consumenten het waarderen als je open bent over hoe je werkt. Familiebedrijven en lokale businesses profiteren hier dus van. En het fijne is: voor een goede storytelling een verhaal over hoe je werkt, heb je geen miljoenen nodig of een uitgebreid marketingbudget. Je kan de passie die jij als ondernemer hebt direct overbrengen op je klanten.

 

Lokale productie als antwoord op logistieke chaos

De afgelopen jaren hebben we gezien hoe kwetsbaar wereldwijde logistieke ketens kunnen zijn. Van schepen die vastliggen in het Suezkanaal tot tekorten aan grondstoffen: het zijn volop bedrijven die afhankelijk zijn van import die het zwaar hebben bij wijlen.

Dit opent de deur voor lokale producenten. Wie goederen of grondstoffen kan leveren zonder afhankelijk te zijn van lange transportlijnen, heeft een streepje voor. Dit geldt niet alleen voor fysieke producten, maar ook voor diensten.

Ondernemers die snel kunnen leveren en flexibiliteit bieden, winnen het van bedrijven die vastzitten aan lange supply chains en onzekerheden. Daarnaast kan je ook sneller schakelen. Een multinational met werknemers in meer landen, meerdere supply chains en regelgeving kan nooit zo snel schakelen als jij als lokale ondernemer. En daar zit nou juist een enorme kans.

Want dingen veranderen tegenwoordig onwijs snel. Zowel op gebied van trends als regelgeving. Als lokale ondernemer kan dit ook zeker bij wijlen frustrerend zijn, maar ook kansen bieden.

 

Globalisering biedt óók kansen aan lokale ondernemers

Veel ondernemers zien hun markt als de regio waarin ze actief zijn. Logisch, want daar zitten je klanten. Maar waarom zou je jezelf beperken? Dankzij digitalisering en slimme logistiek is het makkelijker dan ooit om je producten of diensten ook buiten de regio aan te bieden.

Dat betekent niet dat je meteen internationaal moet denken. Kijk eerst eens naar wat er mogelijk is binnen Nederland. Kun je je diensten ook in andere provincies aanbieden? Zijn er manieren om samen te werken met bedrijven in aangrenzende regio’s?

Ook voor fysieke winkels en dienstverleners zijn er kansen. Steeds meer bedrijven combineren offline en online. Dat betekent dat je een showroom of winkel in Brabant kunt hebben, maar je bereik online veel groter kan maken. Het belangrijkste is dat je openstaat voor groei. Ondernemers die niet bang zijn om buiten hun regio te denken, zullen merken dat er veel meer mogelijk is dan ze dachten.

 

Zó veel kansen, maar waar liggen de pijnpunten?

Hoewel de toekomst er rooskleurig uitziet voor veel lokale ondernemers, zijn er uiteraard ook pijnpunten. Zoals Johan Cruijff ooit zei: "Elk nadeel heb z’n voordeel.” Andersom geldt dat dan natuurlijk ook zo. Neem bijvoorbeeld AI: het kan bedrijven een stuk productiever maken, maar helaas ook sommige bedrijven overbodig maken.

En hoewel meer productie van goederen weer richting Europa gaat, kan dit ook inhouden dat er meer concurrentie komt vanuit binnenland of andere landen in de EU. Over het algemeen zijn de kansen een stuk groter dan de pijnpunten, maar een goede ondernemer weet om te gaan met zowel de moeilijkheden als de kansen van de markt van vandaag de dag.

< Alle nieuwsberichten