Dream4Kids: Help mee dromen uit te laten komen

Stichting Dream4Kids zet zich in voor kinderen (6 – 12 jaar) met een trauma. Als kinderen iets heftigs meemaken, komen ze daar niet altijd op eigen kracht overheen. Als onderdeel van het behandeltraject kan een hulpverlener een beroep doen op Dream4Kids om voor het kind een Droomdag aan te vragen.


Di 2 Mei 2023

Een veel te jong leven dat abrupt veranderd is door een heftig trauma. Blijvend verdriet dat dagelijks impact heeft op een kind. Ouders met zorgen. Kinderen met emotionele pijn. Anders dan bij zieke kinderen is een trauma vaak niet zichtbaar en dat maakt het in het dagelijks leven zo moeilijk.

Stichting Dream4Kids organiseert voor deze kinderen een op maat gemaakte Droomdag, waarin hun mooiste dromen écht uitkomen.

Maanden en jaren na de Droomdag zien de hulpverlenende instanties het effect. De impact van een Droomdag is groot en reikt vaak veel verder dan die ene dag. Het geeft de kinderen een positievere blik op de toekomst, omdat ze zich realiseren dat ook hun dromen tóch kunnen uitkomen. We laten kinderen met een trauma weer in de toekomst geloven.

“We zagen onze zoon eindelijk weer een dag onbezorgd genieten. Dit zal hij lang met zich meedragen. Een cadeau voor het leven” – moeder van een Droomkind

En dat is precies wat wij deze kinderen kunnen geven. Het is onze mooiste droom om voor álle kinderen tussen de 6 en 12 jaar met een trauma een unieke Droomdag te organiseren en daarmee een grote impact te maken in hun leven en ze weer te laten geloven in de toekomst.

Blijvende impact

  • Tijdens een unieke Droomdag komen de mooiste dromen van onze droomkinderen uit, zoals het rijden in een stoere raceauto, het zingen en dansen in een videoclip of het landen op de maan. Naast dat dromen uitkomen en de droomkinderen een fantastische dag beleven is de impact en het effect van deze Droomdag op de droomkinderen en hun omgeving groot, en niet alleen op korte termijn:
  • Uit wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen is gebleken dat een Droomdag een zeer positief effect heeft op het functioneren van droomkinderen op school, de thuissituatie van het droomkind en het contact tussen droomkinderen en andere kinderen. Daarnaast is gebleken dat voor 37% het zelfs heeft bijgedragen aan een vermindering van de gevolgen van het trauma.
  • De Droomdag draagt bij aan het zelfvertrouwen van het kind en geeft moed, kracht en positieve energie. Het kind krijgt hierin een stukje regie (terug). Zo voelt het kind “ik ben belangrijk” en “de toekomst heeft ook voor mij iets moois te bieden”. Het kind staat echt even in het middelpunt.
  • We doorbreken de negatieve spiraal waarin ze zitten en laten het kind weer geloven in de toekomst.
  • Onze droomkinderen missen vaak het vermogen om na ingrijpende ervaringen terug te veren, goed te functioneren en verder te groeien. Veerkracht is, gelukkig, geen vaststaande eigenschap of kenmerk waarmee iemand geboren is, maar een kwaliteit die je ontwikkelt in relatie met belangrijke anderen. Wij geloven dat wij het verschil kunnen maken in de ontwikkeling van deze veerkracht bij onze droomkinderen. Wij zijn onderdeel van het behandelplan van deze kinderen en hebben hierover nauw contact met professionele hulpverleners.
  • De droomkinderen maken positieve herinneringen (ook tastbaar in de vorm van een fotoboek en een fotocanvas) waar ze later aan terug kunnen denken, naar kunnen kijken. Een blijvende herinnering waar ze nog jaren kracht en vertrouwen kunnen halen.
  • Kinderen en volwassenen die horen over of betrokken zijn bij de Droomdag worden zich meer bewust van het onderwerp trauma en de gevolgen hiervan. Deze bewustwording, aandacht en het normaliseren van het praten over dit onderwerp is van cruciaal belang om de schadelijke effecten van een trauma meer zichtbaar te maken binnen onze maatschappij en om de kinderen met een trauma te kunnen helpen.

Jaarlijkse Clubdag
Onze droomkinderen en hun naasten worden jaarlijks (tot en met de leeftijd van 16 jaar) uitgenodigd voor een Clubdag. Een verbindende en positieve dag vol met leuke, sportieve en creatieve activiteiten, waar oude herinneringen worden opgehaald én nieuwe herinneringen worden gemaakt.

Hoe kunt u een bijdrage leveren?
Dream4Kids is volledig afhankelijk van donateurs, fondsen en sponsoringsactiviteiten. Hoe kun je ons steunen? Dat kan door als particulier een actie op te zetten, denk aan het ophalen van lege flessen, het bakken van cupcakes en die verkopen of het organiseren van een hardloop event waarbij de deelnemers zich laten sponsoren.

Als bedrijf kun je een partnership aangaan met Dream4Kids, door een donatie te doen maar nog veel leuker is het om in het kader van MVO een Droomdag mogelijk te maken door deze financieel te sponsoren en vervolgens het personeel de kans te geven deze Droomdag te organiseren. Hierdoor draag je zowel als bedrijf bij aan Dream4Kids en tegelijkertijd geef je de werknemers de mogelijkheid persoonlijk bij te dragen.

Met uw steun kunnen wij de mooiste dromen van onze droomkinderen uit laten komen en draagt uw organisatie bij aan de maatschappelijke impact ten gunste van vele kinderen met een trauma in Nederland, die het zo hard nodig hebben. 

Via de website van Dream4Kids vind je meer informatie en leg je vrijblijvend contact! 

< Alle nieuwsberichten