Dutch Food Week presenteert: 'wat eten we?'

Op 5 oktober start de vijfde editie van Dutch Food Week. De week waarin heel Nederland in het teken staat van voedsel, voedselproductie en -innovatie. Dit jaar is de vraag: 'Wat eten we?'


Do 3 Okt 2019

Gedurende twaalf dagen deelt de drijvende kracht achter onze internationaal gerenommeerde voedselsector haar kennis en kunde met iedereen. Boeren, tuinders, koks, wetenschappers, artsen, supermarkten, ondernemers, onderwijs en overheid laten ons zien: wat eten we nu precies? Dagelijks komt iedereen meerdere malen in aanraking met eten. Maar waar komt ons voedsel precies vandaan? Hoe komt het van het land op ons bord? Hoe voedzaam is onze dagelijkse kost eigenlijk? En wat eten we in de toekomst? Tijdens Dutch Food Week laten boeren, tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers zien hoe zij werken aan de ontwikkeling, productie en distributie van ons voedsel.

Dutch Food Week Expositie
De week wordt geopend met een expositie van de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg op het terrein van het World Food Center in Ede. Gewapend met camera en de vraag 'Wat eten we? trok hij door Nederland. Hij portretteerde een studentenhuis, een boerengezin, een foodblogger en andere huishoudens tijdens het avondeten. Dat gaf een verrassend kijkje in onze keuken. Zo eten studenten niet meer pasta pesto maar een poké bowl, en geniet de volkstuinvereniging van een goeie surf & turf. De gerechten zijn door Wageningen University & Research voorzien van feiten en cijfers over de ingrediënten en onze eetcultuur.

Dutch Food Week Masterclass
Nieuw in het programma dit jaar is de Dutch Food Week Masterclass, waarbij enthousiaste en trotse makers van ons voedsel hun kennis en kunde delen voor de klas. FrieslandCampina grijpt de masterclasses aan om hun achterban van melkveehouders te mobiliseren. Een daarvan is melkveehouder Bert van Zeelst uit Hedel die de aftrap deed voor de Dutch Food Week Masterclass. Aan de hand van zijn eigen kunstkoe vertelt hij over waar melk eigenlijk precies vandaan komt, en hoe je er kaas en ijs van maakt. Bert van Zeelst: ‘Ik vind het belangrijk dat de samenleving dichterbij de producenten van hun voedsel komt te staan. Op die manier krijgen we allemaal meer waardering voor ons eten, onze boeren en de dieren op een boerderij. Ik sta met een grote glimlach voor de klas tijdens de masterclass.’

World Food Day
Het slotevenement van Dutch Food Week vindt plaats op Wereldvoedseldag op 16 oktober op het terrein van het World Food Center in Ede. Dit internationale evenement wordt samen met de ministeries van LNV en Buitenlandse Zaken georganiseerd en heeft als thema 'Circular Food Systems for Food Security’. Een belangrijk moment van de dag is de lancering van het Netherlands Food Partnership, een samenwerking waarbij organisaties en netwerken samenwerken om de Nederlandse inzet voor wereldwijde voedselzekerheid naar een hoger niveau te tillen.

Tijdens Dutch Food Week van 5 t/m 16 oktober zijn er in het hele land proeverijen, workshops, lezingen, open dagen en vele andere evenementen rondom het thema 'Wat eten we?'. Bekijk het programma en de partners op: www.dutchfoodweek.nl.

< Alle nieuwsberichten