Factoring inzetten als werkkapitaal

Allereerst, wat is werkkapitaal? Werkkapitaal is het verschil tussen de kortlopende bezittingen en de kortlopende schulden. Je hebt werkkapitaal immers nodig om aan verplichtingen te kunnen voldoen. Het is goed om stil te staan bij het feit dat je niet over teveel werkkapitaal beschikt. Omdat je bijvoorbeeld teveel voorraad hebt, want dat is niet bevorderlijk voor de cashflow. Het is goed om hier een gezonde balans in te vinden.


Wo 24 Mrt 2021

Drie factoren
Als een tekort aan werkkapitaal ontstaat zijn er drie factoren die je zelf kunt beïnvloeden om het werkkapitaal weer te vergroten. Denk hierbij aan voorraad, debiteuren en crediteuren. Bij de factor voorraad is het van belang dat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Als je teveel voorraad hebt, is dat niet positief m.b.t. je cashflow. Zorg ervoor dat je dit goed in de gaten houdt.

Daarnaast kun je vooraf onderzoek doen naar jouw debiteur(en). Voordat je zaken gaat doen kun je eerst onderzoeken wat de financiële situatie is van het bedrijf. Bijvoorbeeld door de jaarcijfers te bekijken of door eventueel een kredietrapport op te vragen. Dan is er nog de factor crediteuren. Dit heb je zelf in de hand door je eigen betalingstermijn te verlengen, waardoor je je leveranciers dus later terugbetaald. Bedenk van tevoren wel of dit de moeite waard is om uit te voeren.

Extra tips
Wil je jouw werkkapitaal verbeteren? Dan geven we je extra tips om een goede werkkapitaalpositie te bemachtigen.

  • Probeer vaste procedures te hanteren bij het facturatie- en betaalproces. Op deze manier blijft je administratie op orde.
  • Kies een vast moment uit om wekelijks je facturatie in te plannen.
  • Zijn er zaken die je kunt automatiseren of digitaliseren? Zo kun je besparen op bijvoorbeeld personeelskosten of extra printpapier.
  • Zorg ervoor dat jouw debiteuren je makkelijk kunnen terugbetalen. Bijvoorbeeld door een Ideal-koppeling te integreren in jouw facturen.
  • Bekijk de mogelijkheden voor korting. Wat zijn de mogelijkheden als je jouw leveranciers vroegtijdig betaald? Op deze manier kun je een financiële verbetering tot stand brengen.

Factoring
Factoring is toegankelijk voor (startende) ondernemers en zzp’ers. Door gebruik te maken van factoring kun je zo snel werkkapitaal genereren. Je verkoopt je facturen namelijk aan het factoringbedrijf. Je betaalt hier een factorfee over. Dat is het percentage over het factuurbedrag dat je afdraagt aan het factoringbedrijf. Als tegenprestatie ontvang je het factuurbedrag binnen 24 uur. Op deze manier kun je bedrijfsgroei financieren, zonder gebruik te maken van een banklening.

Daarnaast hoef je je niet langer zorgen te maken over het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico. Dat neemt het factoringbedrijf van je over. Als ondernemer heb je ook de keuze welke facturen je wilt indienen bij het factoringbedrijf. Factoring is kort gezegd een alternatieve financieringsvorm dat zeer flexibel ingesteld is. Je zit dus niet gelijk vast aan een contract voor een langere tijd. Als je een lange betalingstermijn te overbruggen hebt, kan factoring in zo’n situatie een uitkomst bieden.

< Alle nieuwsberichten