Fontys helpt maakindustrie op Brainport Industries Campus slimmer samenwerken

Bedrijven staan niet op zichzelf. Vooral in de toeleverketen is het belang van samenwerken groot, want efficiënter en slimmer schakelen met leveranciers geeft aanzienlijk concurrentievoordeel. Het delen van data is daarbij cruciaal. Maar hoe match je al die verschillende talen, standaarden en processen binnen een soms lange en zeer diverse keten?


Do 31 Jan 2019

Fontys-studenten werken samen met Fujitsu Glovia aan een dergelijke maatwerkoplossing voor de maakindustrie, die zich momenteel vestigt op de Brainport Industries Campus (BIC). Peter-Jan Hendrikx begeleidt de Fontys-studenten vanuit het bedrijf Fujitsu Glovia. ‘Voorwaarden voor samenwerking tussen ketenpartners zijn strakke afspraken én een gemeenschappelijke taal tussen alle partijen in de keten. Pas dan kunnen bedrijven gebruikmaken van een informatiesysteemkoppeling, gebaseerd op de zogenaamde Supply Chain Smart Network-standaard, die we binnen Brainport ontwikkelen in het fieldlab Smart Connect Supplier Network (SCSN).’

Een droom
Hendrikx: ‘SCSN was een droom en is een filosofie die we nu in dit fieldlab aan het omzetten zijn in de werkelijkheid. In het fieldlab komen we steeds opnieuw uitdagingen tegen, die we samen omzetten in oplossingen. We werken met een bestaand Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem voor de maakindustrie, namelijk GLOVIA G2. Dit systeem creëert realtime data waardoor productieprocessen altijd inzichtelijk zijn.’ Er moest nog wel uitgezocht worden hoe de betrokken bedrijven, in dit geval bewoners van de splinternieuwe Brainport Industries Campus, aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit onderwerp is voor studenten een prachtige afstudeeropdracht om zich in vast te bijten. Dat pakken ze op onder het motto: ‘Let’s find out’.

Stokje doorgeven
Het Fontys Centre of Expertise HTSM speelde een verbindende rol in de samenwerking. Het Centre creëert (langdurige) connecties tussen het bedrijfsleven en de 15 hightech-onderzoeksgebieden van Fontys. De vraag van Fujitsu-Glovia belandde uiteindelijk binnen Fontys bij het lectoraat Operational Excellence (OpEx). Zodoende werkt Fujitsu Glovia sinds dit najaar samen met drie afstuderende Fontys-studenten. Een van hen is Niek Leatomu, student Technische Bedrijfskunde. ‘Dit onderzoek wordt verricht voor Smart Industry en is een vereiste voor samenwerking op de BIC, waar de Fabriek van de Toekomst wordt gerealiseerd. Ik werk samen met veel grote partijen, zoals de KMWE-groep, waar we pilots mogen uitvoeren.’ Niek Leatomu bestudeert de automatische uitwisseling van orderinformatie tussen bedrijven. Na zijn afstudeerperiode neemt collega-student Arasteh Habibi van Industrial Engineering & Management, het stokje over: ‘Een klus die normaal gesproken drie weken in beslag nam, kan nu binnen drie dagen worden gedaan. Dit is van grote invloed is op de bedrijfsfunctie én op mensen die in dit bedrijf werken. Het is een zeer interessant OpEx-project om op af te studeren.’

Knikkerbaan
Marketing komt ook aan bod. Claudia van den Heuvel, Fontys-student Small Business & Retail Management, brengt tijdens haar afstudeerproject de markt van de maakindustrie in kaart. Tot dusverre is een van de meest aansprekende wapenfeiten echter van een heel andere orde: samen met collega Niek Leatomu maakte ze een spacerail. In goed Nederlands: een knikkerbaan. ‘We wilden het ERP-systeem visualiseren. ERP is niet tastbaar, dat maakt het lastig om uit te leggen wat het systeem doet. Een spacerail bootst de verschillende processen en de werking van ERP na. Het is een eyecatcher geworden die mensen op een toegankelijke manier meeneemt in de techniek, zonder dat zij worden overweldigd door allerlei vaktermen’, zegt Claudia van den Heuvel.

Einddoel
Niek Leatomu legt uit wat het einddoel van de onderzoeken is: ‘We ontwikkelen een template dat klanten laat zien welke stappen ze moeten zetten naar automatisering van het berichtensysteem. Met andere woorden: hoe kom je vanuit de huidige situatie naar de nieuwe?’ Operational excellence verkrijgen via ketensamenwerking; het is een monsterklus. Fujitsu Glovia kijkt alweer verder vooruit. Peter-Jan Hendrikx: ‘Dit type onderzoek vormt een goede voorbereiding op eventueel vervolg in een masteropleiding aan een universiteit.’

Fujitsu Glovia is een ERP-leverancier met meer dan 35 jaar ervaring in productie. Het bedrijf richt zich uitsluitend op ondernemingen in de discrete industrie en is één van de weinige ERP-leveranciers die zelf instaan voor de implementatie, opleiding, ondersteuning en onderhoud van de software.

Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (HTSM) verbindt hoger beroepsonderwijs aan het bedrijfsleven. Samen doen ze onderzoek en ontwikkelen ze innovatieve technologieën, waarvan onderwijs én bedrijfsleven beter worden. Via het Centre of Expertise HTSM vinden (hightech)bedrijven één ingang bij Fontys, voor het onderzoeken van (multi-disciplinaire) vraagstukken binnen het HTSM-domein.

Het Fontyslectoraat Operational Excellence (OpEx) doet onderzoek naar methoden voor procesverbetering in een technische context. Het bedrijfsspecifiek creëren van een praktische aanpak staat daarbij centraal. Verschillende inzichten, methoden en gereedschappen uit Lean, QRM, 6Sigma, TPM en Agile Manufacturing worden geïntegreerd toegepast. De wisselwerking tussen procesverbeteringen en automatisering is een actueel vraagstuk in het realiseren van de ambities van ‘Industry 4.0’.

< Alle nieuwsberichten