Foquzz: Gratis tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst

In de steeds krapper wordende arbeidsmarkt wordt het ook steeds lastiger de juiste mensen te vinden. Veel ondernemers worstelen met het werven van kwalitatief goed personeel en de spoeling wordt in een groeiende economie alleen maar dunner.


Di 19 Mrt 2019

Het niet hebben van goed kwalitatief personeel kan veel problemen veroorzaken in de voortgang van je bedrijfsvoering. Het werk komt niet af, andere werknemers raken overbelast en dit gaat dan vaak weer ten koste van je omzet of de tevredenheid van je klanten en de sfeer in je bedrijf.

Het is verstandig om allereerst eens te kijken op welke manier je je personeel werft en de informatie die gegeven wordt in je vacaturetekst. In dit document vindt je een aantal handige tips voor het schrijven van een wervende vacaturetekst.

Tip 1 : Duidelijke vacature informatie
Ga vooral niet knippen en plakken vanuit oude vacatures. Verzamel informatie door bijvoorbeeld de huidige vacature-houder (als deze er is) of eventuele collega’s eens te interviewen zodat je alle relevante informatie van de verwachtingen in de situatie van nú kunt ophalen. De eerste stap is dat je helder krijgt wat de vacature écht inhoudt en wat er van de ideale kandidaat verwacht wordt. Schrijf alle relevante kreten en citaten op. Ga na wat deze vacature anders maakt dan de vacature bij een ander bedrijf. Maak het specifiek voor jouw bedrijf.  

Tip 2: Bepaal jouw ideale kandidaat
Ga na wie je doelgroep is en probeer door in gesprek met mensen uit deze doelgroep of collega’s in dezelfde functie te achterhalen wat zij in deze functie belangrijk vinden. Speel in je tekst hierop in. Maak het aantrekkelijk.

Tip 3: Zorg voor een aansprekende functienaam!
Zorg ervoor dat je kiest voor een vacaturenaam die opvalt en die triggert. Durf hierbij creatief te zijn en anders dan anders. Wel moet je er voor zorgen dat het realistisch blijft en past bij de functie die vertegenwoordigd wordt.

Tip 4: Wervend intro
Zorg dat je intro in de tekst de kandidaat meteen aanspreekt. Vraag jezelf af: Waarom zou deze kandidaat voor ons bedrijf moeten kiezen en niet voor een soortgelijke vacature bij een ander bedrijf? Wat maakt jullie uniek?

Tip 5: Formuleren van een bedrijfsprofiel
Probeer je eens te verplaatsen in de kandidaat en gaandersom denken. Wat maakt dat jij een werkgever bent waarvoor mensen graag wíllen werken? Wat kan ervoor zorgen dat je niet aan kandidaten hoeft te trekken, maar dat mensen zélf voor jouw organisatie kiezen omdat jij die aantrekkelijke werkgever bent. Dus in eerste instantie bijvoorbeeld niet 'Wat vragen wij' maar 'Wat heeft het bedrijf jou als werknemer te bieden'! Probeer je doelgroep hierin te verleiden!

Tip 6: Goede voorwaarden
Naast het op orde hebben van goede primaire arbeidsvoorwaarden (salaris, vakantiedagen, eindejaarsuitkering/winstdeling etc.) kun je hierbij ook creatief zijn in het bedenken aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden (fietsenplan, pensioenregeling, auto van de zaak, IPad, telefoon, bonus, reiskosten etc.). Echter steeds meer zijn mensen ook gevoelig voor zaken zoals bijvoorbeeld:

 • Is er een gezamenlijke bedrijfsdoel met een heldere missie en visie op de toekomst? Is dit voor iedereen ook duidelijk? Dit zorgt voor saamhorigheid en betrokkenheid.
 • Welke waarden vindt het bedrijf belangrijk? Komt dit ook terug in de manier waarop er met elkaar wordt samengewerkt?
 • De stijl en kwaliteit van leidinggeven (de nr. 1 in het goed kunnen motiveren van medewerkers)
 • Is er een goede balans tussen privé en werk.
 • Flexibiliteit (indeling van uren, thuis werken, parttime etc).
 • Zelfstandigheid in het vormgeven van het werk (maak bijvoorbeeld het resultaat en de termijn duidelijk en geef de mensen meer vrijheid om het op hun manier te doen).
 • Verantwoordelijkheid in het werk.
 • Voldoende doorgroeimogelijkheden.
 • Is er voldoende aandacht voor de verdere ontwikkeling van medewerkers.
 • Aandacht voor arbeid en gezondheid, het hebben van een fijne werkplek.
 • Sfeer en een respectvolle omgang met elkaar. 
 • En niet te vergeten; de funfactor! Personeelsactiviteiten, of bijvoorbeeld het vieren van behaalde successen…

Laat dit soort zaken ook gerust terugkomen in het bedrijfsprofiel van de vacature. Zodat mensen zich een beeld kunnen vormen van het bedrijf en zich daartoe aangetrokken voelen als een 'great place to work'.

Tip 7: Zorg voor een overzichtelijke indeling
Om ervoor te zorgen dat mensen de tekst blijven lezen is het belangrijk dat de indeling overzichtelijk gehouden wordt. Dus niet al te lange teksten en gebruik tussenkopjes. Opsommingen in de tekst zorgen voor structuur en duidelijkheid. Wissel indien mogelijk met afbeeldingen (een beeld zegt meer dan duizend woorden). Gebruik bijvoorbeeld leuke afbeeldingen van je bedrijf en vergeet niet je bedrijfslogo.

Tip 8:  Maak de tekst niet té formeel
Zorg ervoor dat het niet té formeel wordt en gebruik spreektaal in de vacaturetekst. Dit laat tegelijk ook een beetje de cultuur/sfeer binnen je bedrijf zien.

Tip 9: Denk ook aan de wettelijke regels aangaande werving van personeel
Bij het werven van personeel mag je geen onderscheid maken op het gebied van:

 • Huidskleur
 • Godsdienst
 • Geslacht
 • Geaardheid
 • Leeftijd

Tip 10: Oproep te solliciteren!
Vergeet niet op te roepen te solliciteren. Vermeld hierbij ook een sluitingstermijn. Dit zorgt voor enige urgentie. Stel een goed zichtbare button in waarmee je triggert mensen aan te sporen te reageren.

Tip 11: Video over je bedrijf of interview met een medewerker
Zorg indien mogelijk voor een link naar een video over je bedrijf of over een interview met een medewerker die enthousiast vertelt hoe het is om voor jouw bedrijf te werken! Laat hiervoor een professionele video maken en zorg ervoor dat het er aantrekkelijk maar realistisch uitziet. Als het te overdreven is dan wordt het minder geloofwaardig. Laat hierin ook indien mogelijk de sfeer binnen je bedrijf terugkomen. Mensen zijn daar gevoelig voor en vinden dit ook steeds belangrijker.

Aanvullend
Aletta hoopt dat bovenstaande tips je hebben geholpen bij het opstellen van je vacaturetekst en dat het je kan helpen bij de werving van goed personeel.

Vergeet echter niet dat als de juiste kandidaat gevonden is het ook van belang is dat de nieuwe medewerker zich verder kan ontwikkelen en hierdoor bij kan blijven dragen aan een positieve ontwikkeling van je bedrijf. Ook is het belangrijk dat je blijft werken aan goed werkgeverschap zodat je ook in de toekomst je mensen kunt blijven binden en boeien! Hoe je dat doet vertel ik je graag in mijn volgende artikel aangaande goed werkgeverschap!

Verder wenst ze jullie allen een succesvol bedrijf met gekwalificeerde, betrokken en gedreven medewerkers! 

< Alle nieuwsberichten