GreenGenius: Selecteren via cv passé?

Moeten potentiële kandidaten op jouw website verplicht een cv uploaden, om te kunnen reageren op een vacature? Selecteer je de personen die op sollicitatiegesprek mogen komen op basis van hun cv? Dat is nu officieel achterhaald. Zelfs het UWV geeft aan dat een cv hopeloos ouderwets is. Het is hoog tijd om nieuwe manieren te gebruiken om geschikte kandidaten te selecteren!


Ma 11 Feb 2019

Wanneer je iemands cv bekijkt, kijk je letterlijk naar het verleden. We weten allemaal dat successen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Daarnaast gaan cv’s met name over een hoop competenties en ervaringen die iemand heeft, terwijl die vaak nutteloos zijn in onze veranderende wereld door technologische ontwikkelingen.

Een cv geef je als werkgever dus niet de juiste inzichten over een persoon. Het is eigenlijk onmogelijk om aan de hand van een cv te bepalen of een persoon bij het bedrijf past, in het team past en bij een functie past. De kans dat na indienstneming blijkt dat er sprake is van een mis-match, is erg groot.

Hoe moet het dan wel?
Het is belangrijk om de juiste inzichten over een sollicitant te verkrijgen. Wat hierbij belangrijk is, is het loslaten van de harde functie-eisen van een vacature. Dat klinkt misschien wat radicaal, maar vanwege de snelle (technologische) ontwikkelingen kan het goed zijn dat die functie over een paar jaar er heel anders uit ziet, of misschien niet eens meer bestaat! Dan heeft u wel graag een medewerker in dienst die kan meebewegen met de veranderingen.

Het is dus veel belangrijker om een kandidaat te toetsen op bepaalde persoonlijke eigenschappen die het bedrijf of team van een nieuwe collega verlangt. Denk dus bijvoorbeeld aan leer- en aanpassingsvermogen, verantwoordelijkheidsbesef, discipline of sturingskracht. Dit soort kwaliteiten zegt veel meer over een persoon dan zijn/haar werkverleden of bepaalde certificaten.

Investering < resultaat
Het kost jouw organisatie natuurlijk ook wat om deze nieuwe manier van werving te implementeren. Het is een structurele verandering in het recruitmentproces waar je de juiste middelen voor nodig heeft. Maar, wat gebeurt er als u het niet doet? Een wetenschappelijk onderzoek van Harvard wijst uit dat de kosten van een ‘mis-hire’ minimaal drie tot vijf keer het jaarsalaris van de medewerker zijn.

Bij GreenGenius hebben ze nooit gebruik gemaakt van cv’s. Zij hanteren verschillende assessments om ze de juiste inzichten in een (potentiële) Genius te geven. Op basis van deze inzichten kunnen ze vervolgens de juiste match maken met een organisatie wat op zoek is naar jong, technisch talent. Op deze manier realiseren ze duurzame werkrelaties! Benieuwd hoe zij jouw organisatie kunnen helpen?

< Alle nieuwsberichten