Error loading MacroEngine script (file: PageHeader.cshtml)

Hoe regel je als zzp’er je pensioen: Via lijfrente, bitcoins of de FOR?

Als zzp’er bouwt je geen pensioen op. Tenzij je een schilder bent en valt onder het BPF Schilders, of als je arts, fysiotherapeut of apotheker bent, ook dan val je onder een verplichte pensioenregeling.


Do 1 Apr 2021

Winst
Dat betekent nog niet dat de spreekwoordelijke man overboord is. Je kunt uiteraard ook sparen door je eigen woning af te lossen. Of te beleggen, bijvoorbeeld in bitcoins.  Heb je een hoge winst en wil je die drukken, of heb je liggende gelden? Dan is het kopen van een lijfrente een optie. Het is nu een extra aftrekpost voor de Inkomstenbelasting en ter zijner tijd is deze uitkering wel belast, maar tegen een veel lager tarief.

De betaalde lijfrente is aftrekbaar als sprake is van ‘onvoldoende pensioenopbouw’ en het kan alleen als je aan het begin van het jaar nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Voordeel
Jij of je verzekeraar bepaalt de ruimte aan de hand van de aangiften Inkomstenbelasting van de afgelopen jaren. Als je helemaal geen pensioen hebt opgebouwd kun je tot maximaal 12 mille fiscaal aftrekbaar aan lijfrentes kopen. Het voordeel kan 49,5 procent zijn.

Gevolg daarvan is ook dat je box 3 en de aanslag inzake box 3 lager wordt. Een andere manier om je vermogen te verlagen door te investeren in een schip of in een auto. Een heel brave manier om je vermogen te verlagen: je vraagt een voorlopige aanslag aan en betaalt vooruit.

Fiscale oudedagsreserve
De zzp’er kan ook gebruikmaken van de fiscale  oudedagsreserve, de FOR. Je mag - als je vermogen in de zaak niet lager is dan je te doteren bedrag aan de FOR - elk jaar 9,44 procent van de nettowinst doteren. Maximaal is dat € 9.395 in 2021. Je betaalt nu 0,0 euro aan Inkomstenbelasting over dat bedrag maar dient daar te zijner tijd wel een lijfrente voor te kopen, die dan weer belast is. Bij het staken van je zaak of bij het bereiken van de AOW-leeftijd, moet over de oudedagsreserve fiscaal worden afgerekend. Formeel is de FOR dus niets anders dan  een belastingschuld. Maar als je slim bent zorg je dat je nu in een hogere belastingschijf valt dan op het moment dat je moet afrekenen.

< Alle nieuwsberichten