Janus Vaten levert olievaten voor kunstwerk Christo in Londen

Janus Vaten, gevestigd in Oosterhout, al vijf generaties lang een florerend familiebedrijf en enige nog Nederlandse vatenfabriek, levert 7.506 vaten aan kunstenaar Christo. Hij gebruikt de vaten voor de installatie van een drijvend kunstwerk in het in 1730 aangelegde meer ‘The Serpentine’ midden in het Londense Hyde Park.


Di 15 Mei 2018

Het is 1966 als Janus Vaten, toen nog gevestigd in Gorinchem, voor het eerst door Christo wordt gevraagd olievaten (56) te leveren. In 2016 levert Janus Vaten 1.200 olievaten volgens de specificaties van Christo voor een presentatie bij de Maeght Fondation in het zuiden van Frankrijk; een mastaba van 9 meter hoog, 17 meter lang en 9 meter breed. Dit jaar betreft het de levering van 7.506 olievaten, die de basis vormen voor een drijvende sculptuur van 20 meter hoog, 40 meter lang en 30 meter breed. De vaten zijn gespoten in de kleuren van de Engels vlag; zichtbaar aan de bovenkant en de twee schuine wanden rood en wit. De uiteinden van de vaten zichtbaar op de twee verticale wanden zijn rood, blauw en paars. ‘We zijn super trots dat we opnieuw voor Christo mogen werken. Het einddoel is nog steeds om de 410.000 vaten voor de Mastaba in Abu Dhabi te mogen leveren. We zijn goed op weg’, zegt Ton Janus, verantwoordelijk voor het Christo-project binnen familiebedrijf Janus Vaten.

Sinds twee tot drie maanden ligt de focus van het team Janus Vaten geheel op de productie van deze speciale vaten. Naast het dagelijkse productieproces wordt sinds maart ook op zaterdag geproduceerd. Momenteel staan er circa 6.000 vaten gereed in het warehouse in Oosterhout. Op 1 mei is de nieuwste trailer van Janus Vaten, geladen met 264 olievaten, naar Londen vertrokken. De aanschaf van deze nieuwe generatie trailers, met een grotere laadcapaciteit, is onderdeel van het thema: Let’s go green. In totaal zijn dertig vrachtwagens nodig om alle olievaten tijdig op de plaats van bestemming te krijgen. ‘Logistiek zijn er heel wat uitdagingen om gemiddeld twee vrachten per dag in hartje Londen te krijgen. De organisatie heeft een speciale route verstrekt waar onze chauffeurs zich aan moeten houden. Uiteindelijk worden de vrachtwagens onder speciale escorte de parken in geleid’, vertelt Ton Janus.

‘Christo and Jeanne-Claude: Barrels and the mastaba’ is te zien gedurende de zomer vanaf 19 juni tot 9 september 2018 bij de Serpentine Gallery. Opening van ‘The London Mastaba’ in Hyde Park vindt plaats op 18 juni 2018.

< Alle nieuwsberichten