Kaber Groep blog: Werk aan je doelen!

Hoe stel ik doelen? Deze vraag krijgen we vaak. De mensen die we tijdens het werk tegenkomen zijn op zoek naar een doel of ze willen een doel bereiken wat ze al hebben geformuleerd. Graag vertellen we jullie via deze weg in stappen hoe je doelen kan stellen en bereiken.


Vr 12 Apr 2024

Schrijf het doel op. Een voorbeeld van een doel is; Ik ben over 6 maanden 6 kilo afgevallen.

  • Formuleer het positief en concreet.
  • Stel een datum van bereiken.
  • Bepaal je obstakels.
  • Bepaal WAT je nodig hebt.
  • Bepaal WIE je nodig hebt.
  • Schrijf alle acties op die je gaat ondernemen.
  • Bepaal de volgorde van je lijst.
  • Plan de activiteiten, wanneer doe je wat?
  • Ontwikkel focus en concentratie.

 

Stap 1: Schrijf het doel op

Stap 2: Formuleer het positief en concreet

 

POSITIEF! Wat wil je?

Schrijf het doel positief op, en met positief bedoel ik; Wat wil je wel? Vaak weten we wat we niet meer willen, waar we vanaf willen en wat we kwijt moeten. Herkenbaar? Zorg ervoor dat je in een doel zet wat je WEL wil. Ons brein kan geen ontkenning vasthouden. Dat wil zeggen ons brein kent het woord NIET niet. Wanneer we een doel formuleren met een NIET erin geven we ons brein dus geen richting. Wanneer we aangeven wat we wel willen, leren we ons brein al een stap de juiste richting in te zetten.

Stel ook een datum van bereiken, zo krijg je voor jezelf helder wanneer het zover is. Zorg er ook voor dat deze datum reëel is. Haalbaar voor jou. Maak het ook concreet, zorg ervoor dat het voor jou duidelijk en grijpbaar is. Wat wil je precies en wanneer?

Bepaal wat je obstakels zijn in het behalen van je doel, wat zorgt ervoor dat jij je doel nog niet hebt? Wat houdt je tegen om het te bereiken? Wat zul je niet meer hebben als je het doel wel hebt? Waar ben je dan vanaf?

 

Stap 3: Maak een actielijst

Stap 4: Prioriteer je acties 

 

Vind jouw INSPIRATOR! 

Bepaal WAT je nodig hebt. Welke middelen mag je aanwenden om jou doel te bereiken? Geld? Een opleiding? Een laptop, locatie, vervoer, boeken, en deze lijst kan natuurlijk nog veel groter zijn.

Heel belangrijk, bepaal WIE je nodig hebt. Je partner, je gezin, je leraar, een guru , vrienden, familie, een buurman of inspirator. De WIE is een belangrijke, daar staan we vaak niet bij stil. Er zijn vast mensen in jouw omgeving die jou kunnen helpen om jouw doel te bereiken. Misschien om je te steunen, om jou richting te geven, om samen met je te werken. Je een spiegel voor te houden. Of mensen die de kennis hebben die jij nodig hebt om je doel te bereiken. Of om jou te laten inzien welke waarde je hebt als je dat zelf nog niet doet.

 

Stap 5: Bepaal WAT je nodig hebt

Stap 6: Bepaal WIE je nodig hebt

 

DOEN! Kom in beweging

Schrijf de acties op die je gaat ondernemen. Zonder actie geen doel. Je mag stappen gaan zetten maar bepaal ze eerst. Welke acties ga je ondernemen? En bekijk vervolgens welke prioriteit ze hebben. Wat is de eerste stap?

Plan de activiteiten ook in zodat je jezelf daar aan kan gaan houden. De eerste stap zetten en dat doel bereiken zorgt ervoor dat jouw brein zin krijgt om meer te bereiken. Dit zal het bereiken van je doel dus makkelijker maken.

 

Stap 7: Maak een actielijst

Stap 8: Prioriteer je acties

 

Ontwikkel focus en concentratie

Plan  de activiteiten ook in zodat je jezelf daar aan kan gaan houden. De eerste stap zetten en dat doel bereiken zorgt ervoor dat jouw brein zin krijgt om meer te bereiken. Dit zal het bereiken van je doel dus makkelijker maken.

Wellicht zijn er meerdere hulpbronnen die je nog nodig hebt om je doel te bereiken. Zelfvertrouwen, humor, discipline, kracht, zekerheid zijn allemaal hulpbronnen die jij al in je hebt en misschien nog mag leren gebruiken. Focus je in ieder geval op je doel om er op af te kunnen gaan. Focus kun je ook leren door te visualiseren en mediteren bijvoorbeeld.

 

Stap 9: Plan de activiteiten

Stap 10: Ontwikkel focus

 

SUCCES met het behalen van jouw doel!

< Alle nieuwsberichten