Kan continu verbeteren werkdruk voorkomen?

Steeds meer mensen in Nederland ervaren werkdruk. Oorzaken die hiervoor worden genoemd zijn vergrijzing en het groeiende aantal parttimers, wat ertoe leidt dat steeds minder mensen steeds meer werk moeten doen.


Ma 25 Apr 2022

Steeds meer mensen in Nederland ervaren werkdruk. Oorzaken die hiervoor worden genoemd zijn vergrijzing en het groeiende aantal parttimers, wat ertoe leidt dat steeds minder mensen steeds meer werk moeten doen. Dat is problematisch, omdat werkdruk een grote invloed heeft op de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Er is sprake van werkdruk als een medewerker structureel en/of gedurende langere tijd niet, of met moeite, binnen de beschikbare tijd aan de gestelde eisen kan voldoen. Men krijgt dan bijvoorbeeld het werk niet binnen de gestelde tijd af of men kan het in die tijd voor hun gevoel niet goed genoeg doen. Zodra de werkeisen niet meer in evenwicht zijn met de persoonlijke behoeften en wat men aankan, is er sprake van stress die – als het langer aanhoudt – kan uitmonden in overspannenheid en zelfs een burn-out. Het omgekeerde kan echter ook: als sprake is van verveling in het werk, dan kan er sprake zijn van bore-out. De symptomen van bore-out lijken erg op die van burn-out en ook van een bore-out kan men uitgeput raken. Bedrijven met een continu verbeterprogramma werken aan het voortdurend verbeteren van de bestaande situatie, waarbij medewerkers van hoog tot laag zijn betrokken. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn Lean en TPM. Mirjam Bouten (directeur/eigenaar van iValue Improvement) onderzocht met Ton van Kollenburg en Alinda Kokkinou of dat continu verbeteren leidt tot minder of juist meer werkdruk.

Nieuwsgierig? Lees hier het hele artikel!

< Alle nieuwsberichten