Gert-Jan groeide op in het Westland, waar zijn ouders een bedrijf hadden in de internationale handel van plantjes, maar hij voelde zich meer aangetrokken tot de wereld van technologie en innovatie. Hij vertelt ons graag over het zelfontworpen teeltsysteem.
HOE BEN JE OP HET IDEE GEKOMEN?
In de loop der jaren groeide Logiqs uit tot een toonaangevende leverancier van logistieke systemen voor de tuinbouwsector. ‘Onze eerste Vertical Farming klant kwam uit Amerika. Zij kenden hun weg in de investeerderswereld en wilden een kwekerijbedrijf starten en hadden een video van ons gezien van begonia's in ons palletopslagsysteem, het idee van een hele grote vertical farm. Ze kochten ons systeem en twee jaar later, in 2018, ben ik een kijkje gaan nemen, de plantjes zagen er niet goed uit. Ik zag wel in dat vertical farming een manier is om gezond en lekker voedsel te kweken zonder de planeet kapot te maken, maar dan moet het wel werken. Ik heb hierna contact gezocht met kwekers in Nederland om meer te begrijpen over de problemen die ik zag en zij wisten te vertellen dat ze hun klimaat vrijwel zeker niet op orde hadden.’
HET JUISTE KLIMAAT
‘We denken dat een plant aan water en licht genoeg heeft. Maar voor een plant is juist het klimaat belangrijk, met name als je echt hele hoge productie wil hebben. Sla kan extreem hard groeien, maar niet als het te droog is en ook niet als het heel vochtig is, want dan krijg je schimmels. Om zieke planten te voorkomen zetten kwekers de luchtvochtigheid vaak te laag. Een van de kwekers die ik sprak vertelde dat ze lucht van onder naar boven langs de sla bewogen met de luchtvochtigheid op bijna 90%, dus echt heel hoog. Ten opzichte van een normale slakwekerij hadden ze maar liefst 50% meer productie.’
INNOVATIE EN ONTWIKKELING
Zo is het idee verder ontwikkeld en is er heel veel onderzoek gedaan. De bakken waarin de planten groeien zijn uitgerust met luchtgaatjes boven- en onderin, 4 kleuren led licht en een aangepaste luchtvochtigheid. Volgens Gert-Jan zijn de plantjes hierdoor niet alleen gezonder om te eten, maar ook veel lekkerder dan wat je in de supermarkt ziet. ‘Blauw licht bijvoorbeeld, zorgt er bij veel bladgewassen voor dat er meer vitamines in de plant komen en dat is goed voor ons als we ze opeten.’
DIT ALLES VANUIT DE PURPOSE: ACCELERATE ACCESS TO HONEST FOOD
‘Dat zijn vijf woorden maar er zit een hele diepe gedachte achter. Want honest food is honest voor jou en mij, voor de boer, voor de aarde en voor andere inwoners van de aarde, die we niet altijd even aardig behandelen. In de huidige voedselketen gaat het helaas de verkeerde kant op. Het gaat nu niet om gezond en lekker eten, maar om goedkoop eten dat lang houdbaar is.’
VOOR HET BESTE RESULTAAT
‘In het groeiproces wil je alle handelingen kunnen blijven volgen en daar komen heel veel leuke technieken bij kijken. We hebben al veel onderzoek gedaan naar het juiste klimaat en de hoeveelheid licht, maar er valt nog veel te ontdekken over de genetica van groenten. Gedurende de hele teelt is er op elk moment een optimale combinatie van licht, klimaat en voeding. De meest efficiënte manier om het beste resultaat te behalen, is door gebruik te maken van AI. Met slechts één draai aan de knop kun je direct zien welk effect die ene handeling heeft op die specifieke dag’.
EEN BETERE WERELD
Op de vraag of daardoor minder mensen nodig zullen zijn, antwoordt Gert-Jan: ‘In de afgelopen vijftig jaar hebben we ongelooflijk veel dingen geautomatiseerd, maar we hebben nog steeds een schreeuwend tekort aan mensen. We hebben drie AI-specialisten aan kunnen nemen in een tijd dat die echt nergens te vinden waren. Zij zijn bij ons komen werken om hun expertise toe te passen en om bij te kunnen dragen aan een toekomstige betere wereld’.