Lodewijk Asscher: alert zijn op toenemende ongelijkheid door digitalisering

Lodewijk Asscher spreekt in een recente aflevering van de podcast "De Kracht van Onderwijs" over de potentiële toename van ongelijkheid door de digitalisering. Hij uit zijn bezorgdheid dat digitalisering niet alleen gelijkheid bevordert, maar ook kan vergroten wanneer hier niet adequaat op wordt gelet.


Do 23 Mei 2024

Lodewijk Asscher is sinds januari 2023 voorzitter van Npuls. Npuls is het Nationaal Groeifondsprogramma waarin alle mbo-scholen, hogescholen en universiteiten samenwerken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, de wendbaarheid van het onderwijs te vergroten én de digitale vaardigheden in het onderwijs te verbeteren. Kansengelijkheid verkleinen, dat is waar Npuls, en dus ook de voorzitter zich hard voor maakt. 

 

En dat die kansengelijkheid nog niet vanzelfsprekend is illustreert Asscher met een voorbeeld. Ongelijkheid kan juist kan toenemen door digitalisering. Zo zijn niet alle ouders of verzorgers in staat om de nieuwste apparatuur aan te schaffen. "In onze drang naar digitalisering moeten we waakzaam zijn voor het risico dat deze technologische vooruitgang de bestaande ongelijkheden in ons onderwijssysteem vergroot," stelt Asscher. Hij benadrukt dat digitale innovatie hand in hand moet gaan met gelijke toegang tot onderwijs en kansen voor alle lerende.

 

Daarnaast spreekt Asscher zich uit tegen het overdreven benadrukken van de verschillen tussen onderwijsniveaus. "Of je nu op een mbo-school, hogeschool of universiteit zit, elk van deze onderwijsinstellingen heeft als taak om jonge mensen voor te bereiden op de uitdagingen van het leven en werk," verklaart Asscher. Hij onderstreept de noodzaak om ons onderwijssysteem te zien als één geheel. Gelijkheid, toegang tot onderwijs en technologische innovatie staan hierin centraal. Zijn betoog? Wij moeten continu inspannen om een inclusieve onderwijsomgeving te creëren die elke student voorbereidt op succes. 

 

De hele podcast kun je hier beluisteren: 

https://open.spotify.com/episode/2KcuHjiVEw72rgM8BeUi7K?si=0b9270fe2b55478b

< Alle nieuwsberichten