Nieuw productiecenter voor wereldmarktleider Marel in Dongen

Marel is wereldwijd marktleider als leverancier van verwerkingssystemen voor de pluimvee-, vlees- en visindustrie. Met een focus op voedselveiligheid en innovatie ontwikkelt Marel, in nauwe samenwerking met klanten uit de hele wereld, altijd de meest betrouwbare en efficiënte geautomatiseerde oplossingen.


Wo 15 Aug 2018

Het is Marel’s missie om kwalitatief goed voedsel op een duurzame en betaalbare wijze te produceren. Het team van Marel bestaat uit circa 5400 medewerkers opererend vanuit 32 landen en een netwerk van meer dan 100 agenten en distributeurs.

Huidige locatie
Binnen de Benelux heeft Marel al 60 jaar een productielocatie in Dongen waar machineonderdelen worden gemaakt voor Marel Poultry, de pluimveetak van het bedrijf. Deze onderdelen worden – deels geassembleerd tot subassemblages – geleverd aan de hoofdvestiging in Boxmeer, waar de machines volledig worden samengesteld.

Cushman & Wakefield
Cushman & Wakefield heeft Marel Poultry begeleid bij het in kaart brengen en selecteren van de kavels, de grondaankoop, het opstellen van het Programma van Eisen en de selectie van de bouwer. Cushman & Wakefield’s Property & Development Services team is tevens aangesteld als projectbegeleider van de nieuwbouwontwikkeling.

Cushman & Wakefield is wereldwijd toonaangevend adviseur in commercieel vastgoed die uitzonderlijke waarde toevoegt voor vastgoedgebruikers en -beleggers door het vertalen van ideeën naar de praktijk. Cushman & Wakefield behoort tot één van de grootste commerciëlevastgoedadviseurs van de wereld met circa 48.000 medewerkers verspreid over ongeveer 400kantoren in 70 landen.

Bedrijventerrein Tichelrijt II
Het bedrijventerrein is ongeveer 20 ha groot en huisvest ongeveer 25 ondernemingen. Het ligt aan de zuidoostelijke kant van de kern Dongen en sluit oostelijk aan op het bestaande bedrijventerrein. De zuidelijke rand van het gebied ligt aan de regionaal belangrijke Vierbundersweg en is de belangrijkste aansluitingsweg voor de A27. De nieuwe locatie van het productiecenter bevindt zich aan de Nestel dichtbij de Westtangent naar Tilburg en de N629 naar Breda.

Conferm
Als ontwerpende bouwer zal Conferm het nieuwe bedrijfspand voor Marel Poultry met een B.V.O. van ± 4.250 m2 op een terrein van ± 8.000 m2 realiseren. Voor opdrachtgevers vormen ze, als het label voor bedrijfshuisvesting van de Remmers Bouwgroep, een toegankelijke entree voor oplossingen voor een diversiteit aan nieuwe bedrijfshuisvesting. Het nieuwe productiecenter zal worden gebouwd nabij het huidige productiecenter in Dongen op het bedrijventerrein Tichelrijt II. Het pand zal evenals de huidige vestiging in Dongen hoofdzakelijk onderdelen produceren voor de pluimvee tak van Marel.

De prominente ligging op een zichtlocatie vergt bijzonder aandacht in de vormgeving van zowel de architectuur, de overgang van openbaar naar privé en het landschap. Voor het gebied staat het beeld van monolithische massa’s omschreven als; gebouwen uit één stuk. Dit betekent, dat de bouwmassa nagenoeg geen architectonische opdeling kent in verschillende onderdelen. Tijdens het maken van het ontwerp hebben zehet kantoor op de 1e verdieping van het productiecenter zo gepositioneerd dat de werknemers een mooi uitzicht hebben over het Wilhelminakanaal. De lamellen geven een natuurlijke uitstraling om de overgang richting het aangrenzende landschap subtiel te laten verlopen. Verder wordt de entree gekenmerkt door de ‘Marel Blue Box’, een glazen element wat de bezoekers welkom heet!

< Alle nieuwsberichten