E-waste race
De E-waste race is opgericht om aandacht te vragen voor onze groeiende consumptie van elektronica en het hiermee samenhangende probleem van grondstofuitputting en e-waste. De initiatiefnemers organiseren een wedstrijd voor tien scholen uit een stad of regio en bevorderen daarmee de bewustwording in de wijk. Via een website kunnen buurtbewoners hun oude elektronica aanbieden, waarna het wordt opgehaald door deelnemende scholieren. Die scoren hier punten mee en strijden om een schoolreis. Het resultaat: enorm enthousiaste wijken die zich inzetten voor het inzamelen van oude elektronica. Dit leidt uiteindelijk tot CO2-besparing, terugbrengen van grondstoffen in de kringloop en dus vermindering van de vraag naar primaire grondstoffen.
TilburgsAns
Dit kunstproject bestaat uit een lettertype dat gebaseerd is op het karakter van de stad Tilburg, met daarnaast pictogrammen van kenmerkende Tilburgse locaties, personen, evenementen en woorden. De letters en picotgrammen zijn gratis te downloaden en te gebruiken door iedereen die dat wil. Daarmee zorgt TilburgsAns voor verbinding: mensen gaan er zelf mee aan de slag. Inmiddels is een nieuwe versie van het lettertype gemaakt die wat rustiger van karakter is en daardoor beter geschikt is voor langere teksten. Rond TilburgsAns zijn diverse activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, tentoonstellingen en een letteradoptiemiddag. TilburgsAns is geen citymarketing, maar een innovatieve manier om het materieel en immaterieel erfgoed van de stad zichtbaar te maken.
Bossche Bond
De Bossche Bond is een unieke manier om professionals in ’s-Hertogenbosch die met financieel kwetsbare bewoners te maken hebben, meer speelruimte te geven. Er bleek behoefte aan snel en vrij besteedbaar geld om in complexe en acute situaties effectief maatwerk te kunnen leveren. Vijftien aangesloten organisaties stortten elk 5.000 euro in de pot van de Bossche Bond. Uniek is het revolverende karakter: de bijdragen uit het fonds moeten worden terugbetaald. Ook het terugbetalen is maatwerk. Soms gebeurt het (deels) door de cliënt die is geholpen, soms door de verantwoordelijke organisatie. Gaat het om een unieke oplossing waarvoor niet één partij verantwoordelijk is, dan storten alle partijen hun deel van het uitgekeerde bedrag terug inde pot.
Springplank 040
Springplank 040 is een Eindhovens initiatief om mensen zonder werk en woning hun leven zo snel mogelijk weer op de rit te laten krijgen. De aanpak is radicaal anders dan die van de traditionele hulpverlening. Springplank 040 stelt niet de zorg of hulpverlening centraal, maar werk. Een betaalde baan, als tool om mensen weer de regie te laten nemen over hun eigen leven. Kandidaten worden aangemeld door de gemeente, een welzijnsorganisatie of woningcorporatie of kloppen zelf aan. Blijkt bij kennismaking dat werk een realistisch perspectief is, dan wordt eerst woonruimte gezocht en vervolgens een baan in een sector die de kandidaat ligt. Inmiddels werken 80 à 90 bedrijven als partner met Springplank 040 samen. Na negen tot twaalf maanden heeft zo’n 70 procent van de kandidaten hun leven weer op de rit.
Bella Mosa
Net als in veel andere oude Europese steden is de verkeerscongestie een probleem in Bologna, Italië. Hier startte het Britse bedrijf Better Points, samen met het lokale openbaarvervoerbedrijf SRM, een project gericht op het reduceren van het gebruik van motorvoertuigen en het bevorderen van verkeer te voet, per fiets, autodelen en het gebruik van openbaar vervoer. Er wordt gebruikgemaakt van het door Better Points ontwikkelde Behaviour Change Management System, inclusief een app. Goed gedrag van de deelnemers (minder autogebruik) wordt beloond met punten die korting geven bij winkels en bedrijven in de stad. De uitvoering startte in maart 2017 en duurt zes maanden. Er zijn inmiddels zo’n 23.000 deelnemers geregistreerd.
Social Innovation Award Academy
Dit jaar hebben twintig initiatieven zich voor de Social Innovation Award aangemeld. De meeste komen uit Brabant, maar ook de Randstad is vertegenwoordigd en er is een internationale inzending (Bella Mosa). Winnaars van de award vormen samen de Social Innovation Award Academy. Zij komen regelmatig bijeen om de ontwikkelingen in hun innovatie te bespreken. Ook onderzoeken ze op welke manier Social Innovation versterkt kan worden. De ingezonden initiatieven worden beoordeeld op hun innovatie en creativiteit. Voor welk probleem is een oplossing gevonden, welke partijen zijn erbij betrokken en wat is de impact van het initiatief op de samenleving? Ook naar de zakelijke kant wordt gekeken: hoe ziet het verdienmodel eruit, hoe zit het met de continuïteit, wat zijn de mogelijkheden voor opschaling?
Stem op jouw favoriet via www.dear-future.nl/award.