On-demand warehousing onderweg naar Nederland

Betere benutting van restcapaciteit en strategische locaties voor de overflow van voorraden zijn dé aanleiding voor de aanstaande lancering van een nieuw platform in Nederland: Stockspots. Nieuwe technologieën en de aanhoudende druk op marges dwingen de logistieke sector flexibeler te worden. Het was een kwestie van tijd tot er een flexibele warehouse-oplossing kwam.


Wo 12 Jul 2017

Het idee is simpel: een online marktplaats brengt vraag en aanbod van warehousecapaciteit en de bijbehorende diensten bij elkaar. Flexibiliteit is daarbij het uitgangspunt. Voor zowel de vrager als aanbieder wordt het eenvoudig gemaakt om flexibele warehousing in te zetten. Een overzichtelijk managementsysteem in de cloud biedt grip op voorraad, zendingen en warehousecapaciteit.

Logische stap
Remko Been, één van de initiatiefnemers van het platform: ‘We zagen dat gemiddeld 10 tot 20 procent van de warehousecapaciteit in Nederland gedurende het jaar leeg staat. Met name seizoensgebonden producten drukken op lege vierkante meters.’ Medeoprichter Coen de Lange vult aan: ‘De sharing economie is al jaren bezig aan een opmars. Platformen als Airbnb schieten uit de grond en maken het klanten gemakkelijker om te kiezen voor een flexibele en duurzame oplossing. Is een marktplaats voor on-demand warehousing dan niet de logische stap voor de sector?’

Met open armen ontvangen
Vanuit de markt wordt er enthousiast gereageerd op het initiatief. Onder andere Kennis Transport, Mepavex, Sanders Fritom, Axell Logistics en Partner Logistics hebben al aangegeven gebruik te gaan maken van het platform alsook de neutrale douane dienstverlener Gaston Schul die capaciteit aan gaat bieden voor douane en accijnsopslag. Ook de Topsector Logistiek staat achter Stockspots: zij zien in dit plan ook een duurzame oplossing. ‘Voorraden kunnen op een strategische locatie worden gehouden, dichterbij de eindklant, waardoor onnodige kilometers bespaart worden. Een betere benutting van warehousecapaciteit geeft daarnaast ook een gunstig effect op de markt en daarmee op de strategische warehousepositie van Nederland’, aldus Machteld Leijnse, algemeen directeur van Connekt.

Ontwikkelen
Momenteel wordt er hard gewerkt aan het platform. De komende maanden ontwikkelt Stockspots samen met toekomstige gebruikers de praktische werking van het platform. Geïnteresseerden kunnen via Stockspots.eu gegevens achterlaten om ontwikkelingen te volgen en om aanbod te plaatsen voor de lancering. Vanaf 1 oktober kan Nederland gebruikmaken van stockspots.eu en is de sector een flexibele, duurzame en efficiënte marktplaats voor warehousing rijker. 

< Alle nieuwsberichten