Parksharing: de week van de circulaire economie

Circulaire economie, een begrip dat sinds een paar jaar ‘hot’ is. Concreet gaat dit begrip over een systeem waarbij producten of (grond)stoffen een langere levensduur krijgen. Dit kan door het weggooien of vernietigen van deze producten/stoffen te minimaliseren, door recycling of door het delen van producten.


Di 22 Jan 2019

Hierdoor blijft de waarde van het product behouden en door te delen ontstaat een nieuwe deeleconomie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed voor kennisdeling, portemonnee en de onderlinge samenwerking tussen buurtbewoners en ondernemers.
Vroeger was het heel normaal om iets te lenen van de buurman en/of buurvrouw. Tegenwoordig wordt het niet meer lenen, maar delen genoemd. Het principe is hetzelfde: één product aanschaffen en het gemak samen delen. Dit lukt echter alleen op basis van vertrouwen in elkaar en in elkaars onderneming.

Waalwijkse en Tilburgse ondernemers zetten eerste stappen richting de
deeleconomie
In 2018 zijn de ondernemers op de bedrijvenparken De Haven 1-8 in Waalwijk en Vitaal Vossenberg in Tilburg zijn al aan het delen geslagen via het deelplatform ‘Parksharing’. Dit is een online B2B platform waar men bedrijfsmiddelen en/of (grond)stoffen kunnen delen, (ver)huren of (ver)kopen aan anderen. Ondernemers kunnen ook gemakkelijk een oproep doen voor bepaalde ‘assets’ waar zij behoefte aan hebben. Het systeem werkt dus tweeledig. Via één druk op de knop kan een deal worden gesloten en de assets worden uitgeleend. Parksharing is er niet om de corebusiness van bedrijven af te nemen, maar om stilstaande assets zoals heftrucks, vergaderruimtes, parkeerplaatsen, fietsen, kantoorruimtes of verpakkingsmateriaal (opnieuw) te gebruiken of te delen, zodat andere ondernemers niet onnodig opnieuw dienen te investeren.

De ondernemers op bedrijvenpark Haven 1 t/m 8 hebben onderling al de eerste assets gedeeld. Zij hebben aangegeven dat ze anderen graag helpen en hiermee een concreet voorbeeld hebben van duurzaam ondernemen. Wij als Parkmanagementorganisatie op dit bedrijvenpark zijn er om te ontzorgen en te helpen om duurzaam en samen te ondernemen. Het Parksharing Platform is een concreet voorbeeld, hoe ondernemers op een eenvoudige en laagdrempelige manier circulair en duurzaam reeds aanwezige middelen in kunnen zetten. Tijdens de pilot versie is dit platform ook nog eens gratis voor leden van Parkmanagement Waalwijk, aldus François van Son (Parkmanager Parkmanagement Waalwijk en bestuurslid Stichting Waalwijk CO2 vrij).

Tijdens de week van de Circulaire Economie, vragen wij aandacht om duurzaam te ondernemen. Dit vraagt natuurlijk een andere denkwijze van ondernemers, nieuw is het echter niet. Maak gebruik van elkaars kennis en assets en bespreek het onderwerp duurzaamheid of circulaire economie met elkaar. Ook het intern delen van deze informatie is belangrijk. Binnen iedere organisatie is een deel-ambassadeur nodig voor Parksharing, wie wordt dit binnen uw organisatie? #WeekvandeCE

< Alle nieuwsberichten