Parksharing: delen van bedrijfsmiddelen en (grond)stoffen

Vroeger was het heel normaal om iets te lenen van de buurman. Tegenwoordig wordt het niet meer lenen, maar delen genoemd. Dit lukt echter alleen op basis van vertrouwen in elkaar en in elkaars onderneming. In 2018 zijn de ondernemers op de bedrijvenparken Vitaal Vossenberg (Tilburg) en De Haven 1-8 (Waalwijk) aan het delen geslagen via het platform ‘Parksharing’.


Wo 16 Jan 2019

Parksharing is een online B2B platform waar bedrijfsmiddelen en/of (grond)stoffen gedeeld kunnen worden, waar je assets kunt (ver)huren of (ver)kopen aan anderen. Ook kan er gemakkelijk een oproep worden gedaan voor bepaalde ‘assets’ waar behoefte aan is. Het systeem werkt dus tweeledig. Via één druk op de knop kan een deal gesloten worden en de assets worden uitgeleend. Parksharing is er niet om de corebusiness van bedrijven af te nemen, maar om stilstaande assets zoals heftrucks, vergaderruimtes, parkeerplaatsen, fietsen, kantoorruimtes of verpakkingsmateriaal (opnieuw) te gebruiken of te delen, zodat andere ondernemers niet onnodig opnieuw dienen te investeren. ‘De ondernemers op bedrijvenpark Vossenberg hebben onderling al de eerste assets gedeeld. Zij hebben aangegeven dat ze anderen graag helpen en hiermee een concreet voorbeeld hebben van duurzaam ondernemen. Wij als Parkmanagement organisatie op dit bedrijvenpark zijn er om te ontzorgen en te helpen om duurzaam en samen te ondernemen. Het Parksharing Platform is een concreet voorbeeld, hoe op een eenvoudige en laagdrempelige manier circulair en duurzaam reeds aanwezige middelen in kunnen zetten. Tijdens de pilot versie is dit platform gratis voor leden van parkmanagement. Ook andere bedrijvenparken zijn enthousiast, daarom gaan we kijken of we Pilot Parksharing in 2019 Tilburg breed kunnen uitrollen, zodat meer bedrijven elkaar kunnen versterken’, zegt Christel Tax-Gloudemans (Parkmanager Solaris Parkmanagement).

Circulaire economie
Circulaire economie, een begrip dat sinds een paar jaar ‘hot’ is. Concreet gaat dit begrip over een systeem waarbij producten of (grond)stoffen een langere levensduur krijgen. Door het weggooien of vernietigen van deze producten/stoffen te minimaliseren, door recycling of door het delen kan de levensduur verlengd worden. Hierdoor blijft de waarde van het product behouden en door te delen ontstaat een nieuwe deeleconomie. Goed voor het milieu, je portemonnee en de onderlinge samenwerking tussen buurtbewoners en ondernemers. Tijdens de week van de Circulaire Economie is er aandacht voor duurzaam ondernemen. Dit vraagt natuurlijk een andere denkwijze van ondernemers, nieuw is het echter niet. Het gaat erom dat je ‘het’ gewoon doet, probeert en ervaart. Maak gebruik van elkaars kennis en assets en bespreek het onderwerp duurzaamheid of circulaire economie met elkaar. Ook het intern delen van deze informatie is belangrijk. Binnen iedere organisatie is een ‘deel-ambassadeur’ nodig! Wie wordt dit binnen jouw organisatie?

< Alle nieuwsberichten