Regina Coeli, Vught breidt aanbod uit met online trainingen

Regina Coeli heeft per 1 september online taaltrainingen toegevoegd aan het aanbod. Cursisten kunnen ervoor kiezen hun training deels – en in sommige gevallen volledig – te laten plaatsvinden via online lessen met een taaltrainer.


Ma 14 Sep 2020

Het nieuwe trainingsaanbod, met naast de vertrouwde ‘week naar de Nonnen’ bijvoorbeeld ook een volledig online verlopende conversatietraining, komt voort uit de ervaring die Regina Coeli opdeed met het verzorgen van online lessen tijdens de coronacrisis. 

Een cursist die bij Regina Coeli aanklopt om een van de tien talen* te leren, volgt een persoonlijke training. Die kan bestaan uit lesdagen in Vught, online lessen en lessen op locatie. Trainingen die volledig online kunnen verlopen zijn
-          Een conversatietraining
-          Een presentatietraining
-          Een sollicitatietraining
-          Een schrijftraining
-          Een persoonlijke training voor middelbare scholieren
-          Een vervolgtraining voor alumni van Regina Coeli

Voordelen online leren
“De coronatijd was voor ons een goede leerschool”, vertelt algemeen directeur Harm Jan Bouwknegt. “We wilden koste wat kost doorgaan en dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Zo ontdekten we dat ook online heel veel kan. Zeker als cursisten behapbare leerdoelen hebben, kunnen ze heel goed leren via online lessen met een taaltrainer. En mensen vinden het een aantrekkelijke manier om te leren. Het is natuurlijk heel makkelijk om via Skype te praten met een taaltrainer. De vraag naar de online training overtrof onze verwachtingen. Veel mensen grepen de coronacrisis aan om een taal te leren of hun taalvaardigheid een impuls te geven.”

Vught blijft centraal staan
Ook in het nieuwe trainingsaanbod blijven de intensieve trainingen in Vught centraal staan. “Voor de meeste mensen geldt dat dat de methode is waarmee iemand het snelst en meest duurzaam een vreemde taal leert”, volgens onderwijsdirecteur Esther van Berkel.

“Mensen komen naar ons toe omdat ze in korte tijd willen leren communiceren in een andere taal. Zo’n resultaat kunnen we bereiken door een gevarieerd programma aan te bieden, met persoonlijke begeleiding door native speakers en de mogelijkheid te bieden dat internationale cursisten met elkaar oefenen. Online is die methode bijna niet te evenaren. Online lessen zijn wel een goede optie als je training minder intensief hoeft te zijn, je al kennis hebt van de taal en je wil blijven oefenen. Juist de combinatie van een training in Vught met online lessen is dan ook ideaal!”

Coronaproof een taal leren
Toen het instituut begin juni de deuren weer opende voor cursisten, liep het gebouw bijna als vanouds vol met cursisten. Volgens de geldende coronaregels werden de ruimten aangepast met bijvoorbeeld schermen in de leskamers, eenrichtingsverkeer en extra grote tafelbladen zodat de diners gewoon door kunnen gaan. Over de vraag naar trainingen in Vught heeft Regina Coeli geen klagen. Die is nog altijd groter dan het aantal cursisten die volgens de nieuwe regels terecht kunnen.

Scholieren nieuwe doelgroep
Middelbare scholieren vormen een nieuwe doelgroep van Regina Coeli. Ook zij kunnen online lessen volgen om een taal beter te leren spreken. Daarnaast kunnen ze kiezen om een weekend lang taal te leren in het instituut in Vught. Bijvoorbeeld als steuntje in de rug voor de middelbare school of als voorbereiding op een internationaal georiënteerde studie.

Traditionele bijles geeft Regina Coeli niet. “Wij leren iemand echt een taal te gebruiken door te spreken, te luisteren en te schrijven. Als je de taal in jouw concrete context leert gebruiken, vallen de regeltjes vanzelf meer op hun plaats. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen als je de taal spreekt en dat leidt meestal ook tot hogere cijfers op school. Bij de scholieren die tot dusver een taaltraining bij ons volgden, heeft dat in ieder geval goed uitgepakt!” aldus Van Berkel.

Regina Coeli biedt trainingen aan in de volgende talen: Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees, Russisch en Spaans.

< Alle nieuwsberichten