Regina Coeli: Met virtual reality een vreemde taal leren

Een vreemde taal leren via virtual reality. Dat is sinds kort mogelijk bij Language Institute Regina Coeli, ook wel bekend als ´de Nonnen van Vught´. Regina Coeli is daarmee het eerste taleninstituut dat virtual reality (VR) tijdens taaltrainingen inzet om de communicatieve vaardigheden van cursisten te ontwikkelen.


Do 30 Aug 2018

VR is bij uitstek geschikt voor het oefenen van presentaties, sollicitatiegesprekken, pitches en dergelijke. Met een VR-bril op kan een cursist een levensechte situatie binnenstappen met publiek dat reageert en vragen stelt. Cursisten die zich op deze manier voorbereiden op een belangrijk gesprek, geven aan dat de werkelijke situatie daarna een stuk eenvoudiger is.

Virtueel een ander land binnenstappen
Het is ook mogelijk om vanuit het taleninstituut in Vught virtueel op andere plekken op de wereld rond te lopen. Op die manier kan een cursist bijvoorbeeld op een realistische manier een espresso bestellen in een Italiaanse bar of afrekenen in een Spaanse kiosk door gebruik te maken van VR.

Actief oefenen met grammatica
Een derde toepassing in VR die Regina Coeli ontwikkeld heeft, is een grammaticaoefening. Die oefening maakt van abstracte grammatica iets tastbaars waar cursisten actief mee aan de slag kunnen.

Spreekangst overwinnen
'Door de hoeveelheid prikkels die een cursist in VR krijgt, stapt hij als het ware automatisch over zijn spreekangst heen', vertelt Katharina Stoll, taaltrainer Duits en projectleider VR bij Regina Coeli. 'We hebben al veel cursisten gezien die plotseling gaan praten met een VR-bril op, terwijl ze dat daarvoor heel spannend vonden.'

Virtual reality kan ingezet worden tijdens de privélessen. De taaltrainer bevindt zich in dezelfde ruimte als de cursist en kan op die manier de cursist begeleiden, vragen stellen en corrigeren, terwijl de cursist zich op een andere plek waant.

Directe feedback van een taaltrainer
Een groep taaltrainers van Regina Coeli is een tijd geleden gestart met experimenten rondom het gebruik van VR in de taaltrainingen. Ze konden daarbij niet terugvallen op bestaande VR-toepassingen voor het leren van een vreemde taal. De conclusie is dat de combinatie van één-op-één begeleiding van een taaltrainer en VR ideaal is vanwege de directe feedback die een taaltrainer kan geven op het taalgebruik van de cursist.

Stoll: 'Wij hebben ontdekt dat VR een serieus element is om van te leren als het past binnen de leerdoelen van de cursist. De toepassingen die wij inzetten, zijn voor vrijwel iedere cursist geschikt.'

VR geen doel op zich
De inzet van VR is voor Regina Coeli een weloverwogen keuze. 'Voor ons is de inzet van nieuwe toepassingen geen doel op zich', vertelt Esther van Berkel, Director of Studies van Regina Coeli. 'We zijn gericht op zoek naar mogelijkheden die het leren van een vreemde taal bespoedigen. Dat is bij VR zeker het geval. Vandaar dat we ook verder gaan met het ontwikkelen van allerlei toepassingen binnen VR. We hebben een grote diversiteit aan cursisten met uiteenlopende leerdoelen en die willen we allemaal op een goede manier vooruit helpen.'

De inzet van VR biedt in de praktijk een bont palet aan mogelijkheden. Naast het oefenen van gesprekken en presentaties en het virtueel binnentreden van andere landen, kan een cursist ook eigen VR-materiaal meebrengen om mee te oefenen.

Via VR een rondleiding geven in je bedrijf
'Steeds meer organisaties ontwikkelen materiaal, zoals een rondleiding in VR of 360o foto’s. Die kunnen we gebruiken tijdens een taaltraining. Geef maar eens een rondleiding door je bedrijf in het Duits of het Frans! De meeste cursisten komen voor een zakelijke training en willen in hun specifieke zakelijk context leren communiceren in een vreemde taal. Door VR kan die context dichtbij gehaald worden', aldus Katharina Stoll.

< Alle nieuwsberichten