Tom Peeters uit Geldrop genomineerd voor TopCoach van het Jaar 2021

Installatie- en elektrotechniekmonteurs in opleiding, collega-docenten en werkgever IW Brabant-Zeeland hebben Tom Peeters uit Geldrop voorgedragen als TopCoach van het Jaar 2021. De leer- en werkbegeleider doet woensdag 8 december mee aan de finale van TopCoach van het Jaar 2021.


Ma 6 Dec 2021

Er worden, tijdens het online evenement vanuit een Hilversumse televisiestudio, in totaal drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. Peeters is genomineerd in de categorie opleidingsbedrijf. Hij begeleidt vanuit de IW-praktijklocatie in Veldhoven monteurs in opleiding die leren en werken bij Brabantse installatiebedrijven. 

Peeters begeleidt aspirant-monteurs die van het installatievak hun beroep willen maken. In die rol is hij, behalve begeleider, ook een vertrouwenspersoon voor de jonge monteurs in opleiding. "Ik heb in mijn werk natuurlijk te maken met de monteurs in opleiding, maar ook met hun docenten op de school, de ouders, en de leerbedrijven waar ze hun praktijkopleiding krijgen. Maar de belangrijkste contactpersonen zijn voor mij vaak ook de directe collega's waar ze mee werken, de monteurs bij de leerbedrijven."

Beroepsbegeleidend leerwerktraject

De leer- en werkbegeleider is in dienst van opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland. Hij werkt voornamelijk met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar, maar ook met oudere instromers. Veel van de monteurs in opleiding onder zijn vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Het werk van Peeters beperkt zich echter niet tot het begeleiden van monteurs in opleiding. Hij werpt zich ook op als ambassadeur voor het vak. Volgens de aspirant-monteurs die hem hebben genomineerd, doet hij dat in de eerste plaats door zijn aangeboren en aanstekelijke enthousiasme voor het vak. Maar zijn ambassadeurschap strekt zich ook uit tot jongeren die hun loopbaankeuze nog moeten maken. Peeters is regelmatig te vinden op VMBO-scholen in de regio waar hij jongeren enthousiast maakt voor werken in de techniek.

Jong gezin

"Ik vraag me soms af of Tom op zijn kantoor slaapt", zegt monteur in opleiding Marco van den Hurk. Hij spreekt zijn begeleider toe in een video die hij maakte voor de nominatie van Peeters. Van den Hurk werkt bij Mansveld Installatietechniek in Eindhoven. Vanuit IW Brabant-Zeeland wordt hij begeleid door Peeters. Van den Hurk verwondert zich over de inzet van zijn begeleider die thuis ook nog een gezin heeft met twee jonge kinderen. "Dat dwingt respect af, vind ik", zegt hij daarover.

En daarin staat hij niet alleen. Ook andere aspirant-monteurs die door Peeters worden begeleid roemen hun begeleider om zijn inzet. Wat daarbij opvalt, is de benaderbaarheid van Peeters. Hij is altijd bereikbaar en staat meteen klaar voor de mensen die hij begeleidt, vertellen de monteurs in opleiding.

Waardering voor opleiding

De TopCoachverkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. Wij Techniek organiseert de TopCoach van het Jaar verkiezing al sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt jaar op jaar ook uit het aantal aanmeldingen.

Uit de ruim 400 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 12 finalisten gekozen voor de drie verschillende categorieën. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het Programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, hun betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Op zoek naar vakmensen

De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig.

Lees meer over Tom Peeters en IW Zeeland

< Alle nieuwsberichten