Van Lanschot Chabot deelt graag hun bevindingen van de afgelopen vier jaar. De bewustwording is geslaagd, maar het gevoel van urgentie niet. Cybercrime was vier jaar geleden nog niet dagelijks actueel. Inmiddels is er veel gebeurd en lezen we dagelijks over wereldwijde aanvallen en het platleggen van bedrijfssystemen. Vorige week was een tweede wereldwijde aanval met ransomware actief en het aantal meldingen van datalekken is hoger dan ooit tevoren. Weet u dat het risico om geconfronteerd te worden met cybercriminaliteit groter is dan dat u te maken krijgt met brand? Toch heeft iedere ondernemer wel een brandpolis maar geen cyberpolis.
Bewustwording
In de praktijk zien we dus wel bewustwording van het cyberprobleem. Het staat op uw agenda, maar volgens Van Lanschot Chabot niet hoog genoeg. U kunt uw geld maar een keer uitgeven en kiest dan vaak toch voor hetgeen geld oplevert. Maar bij ondernemen hoort ook het bewust omgaan met risico’s. Welke kunt u dragen en welke niet? Welke risico’s bedreigen uw bedrijfscontinuiteit en welke niet? Cybercriminaliteit is een reëel risico. De vraag is niet of, maar wanneer uw bedrijf hierdoor geraakt wordt. Het is dan ook twee voor twaalf. De risicomanagers van Van Lanschot Chabot adviseren u dringend: maak een plan een train uw medewerkers. Zorg voor een gelaagde beveiliging en simuleer een aanval. U zult versteld staan welke inzichten deze simulatie u verschaft.
Verzekering
Zorg daarnaast voor een goede cyberverzekering zodat u in geval van een cybercalamiteit beroep kunt doen op professionele ondersteuning. Bovendien bent u dan verzekerd van dekking bij schade als gevolg hiervan.