Waardering via de Multiple-Methode

Benieuwd naar wat je bedrijf waard is? De "multiple-methode" is een veelgebruikte, snelle manier om een waarde-indicatie te krijgen. Maar wat houdt het precies in en waar moet je op letten?


Vr 14 Feb 2025

Wat is de multiple-methode?

De multiple-methode berekent de waarde van een bedrijf door een financiële maatstaf, zoals de EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – oftewel de operationele cash flow), te vermenigvuldigen met een getal: de "multiple". De EBITDA wordt gebruikt om de operationele prestaties van een bedrijf te beoordelen, zonder rekening te houden met de invloed van leningen en afschrijvingen.

Bij de multiple-methode wordt vaak het gemiddelde EBITDA-niveau gebruikt van de prognosejaren (bijvoorbeeld 2 of 3 jaar). Dit geeft een beeld van de toekomstige “winstgevendheid” en houdt rekening met groei en strategische veranderingen. In sommige gevallen wordt ook gekeken naar het historische gemiddelde EBITDA-niveau (van bijvoorbeeld de afgelopen 2-3 jaar) om stabiliteit te waarborgen. Welke aanpak het beste is, hangt af van de situatie en de sector. Belangrijk is dat de gekozen cijfers genormaliseerd en goed onderbouwd zijn, zodat ze een representatief beeld geven.

Bij kapitaalintensieve ondernemingen is EBITDA niet altijd de meest geschikte financiële maatstaf voor het toepassen van een multiple. In dergelijke gevallen kan beter worden gekozen worden voor de EBIT, omdat deze maatstaf ook rekening houdt met afschrijvingen. De afschrijvingen reflecteren dan de kosten van investeringen in (im)materiële activa (CAPEX) over de tijd. Als de verwachte investeringen op korte termijn echter significant hoger zijn en de afschrijvingen deze uitgaven op korte termijn niet voldoende reflecteren dan kan het corrigeren van de EBITDA voor de verwachte investeringen, ook wel EBITDA na CAPEX genoemd, een betere optie zijn.

De hoogte van de multiple hangt af van factoren zoals de sector, groeivooruitzichten, (historische) winstgevendheid, marktpositie en risico’s, zoals de mate van afhankelijkheid van klanten of leveranciers. Dit bepaalt hoe aantrekkelijk je bedrijf is voor kopers.

Voorbeeld: Heeft je bedrijf een EBITDA van 500k euro en een multiple van 5, dan is de zogenoemde (ondernemings)waarde van je bedrijf 5 x 500k = 2,5 miljoen euro. Let op: dit is niet de waarde die de verkoper ontvangt. Vervolgens dient nog rekening te worden gehouden met de diverse posities op de balans, namelijk de aanwezige cash (+/+) en de schulden (-/-). Dit heet de zogenoemde “equity bridge”, zodat de aandelenwaarde wordt berekend. Indien een onderneming derhalve veel schulden heeft, wordt de aandelenwaarde lager en kan de opbrengst voor een verkoper teleurstellend zijn.

 

Wat zeggen multiples over sectoren?

Multiples variëren sterk per sector. IT-dienstverlening en software scoren hoog (6,6 en 7,2) door groeipotentieel, terwijl horeca en detailhandel veel lager uitkomen (3,0 en 2,6) door hogere risico’s en lagere marges. Hoe stabieler de sector en hoe hoger de groeiverwachtingen, des te hoger de multiple. Zie de figuur hieronder voor de gemiddeld multiples per sector in het eerste halfjaar van 2024.

 

Waarom is de multiple-methode populair?

- Simpel en snel: Een directe manier om een waarde-indicatie te krijgen.

- Benchmarking: Vergelijk de waarde van je bedrijf eenvoudig met concurrenten.

- Breed geaccepteerd: Kopers en investeerders gebruiken deze methode vaak als uitgangspunt.

- Praktisch in onderhandelingen: Een concrete multiple maakt waarderingen makkelijker bespreekbaar.

 

De valkuilen van de multiple-methode

-  Elke onderneming is uniek: De specifieke sterke of zwakke punten van de onderneming komen niet altijd tot uiting.

- Moeilijk vergelijkbare peers: Het vinden van voldoende vergelijkbare bedrijven is lastig, omdat bedrijven vaak sterk van elkaar verschillen, zelfs binnen dezelfde sector.

- Focus op het verleden: Deze methode kijkt naar historische prestaties, terwijl kopers vaak meer waarde hechten aan toekomstige groei en kansen.

 

Hoe gebruik je de multiple-methode verstandig?

- Combineer methodes: Gebruik de multiple-methode als een snelle ‘sanity-check’ naast andere methoden, zoals de Discounted Cash Flow (DCF) methode.

- Normaliseer je cijfers: Haal eenmalige kosten of inkomsten uit de EBITDA, zodat een realistisch beeld wordt gecreëerd van het ‘normale’ EBITDA-niveau van de onderneming.

- Ken de sector: Multiples variëren enorm per sector en branche. Zorg dat kennis aanwezig is omtrent de echt unieke USP’s, maar ook de risico’s, van de onderneming. Hoe onderscheidend is de onderneming ten opzichte van haar concurrenten?

 

Conclusie

De multiple-methode is een handig startpunt, maar het is geen exacte wetenschap. Combineer het met andere waarderingstechnieken en benadruk de unieke karakteristieken van het bedrijf. Wil je zeker weten dat je de juiste waarde bepaalt? Laat een specialist (zoals JM Corporate Finance ) naar de cijfers kijken. Uiteindelijk gaat de waarde van het bedrijf veel verder dan alleen een eenvoudige rekensom.

 

Meer weten over de do’s en don’ts bij een bedrijfsverkoop?

Neem gerust contact op met Jan, Bart of een van hun collega’s.

 

076-8870001

jvw@jmpartners.nl

bk@jmpartners.nl

www.jmcorporatefinance.nl

< Alle nieuwsberichten