Wat te doen als je bedrijf in zwaar financieel weer komt?

We lezen vooral succesverhalen over ondernemingen, waardoor het bijna eenvoudig lijkt om een eigen bedrijf op te richten en de onderneming te laten groeien. In theorie zouden hard werken en een mooi product of interessante dienst genoeg moeten zijn. Helaas blijkt dit in de praktijk soms anders te lopen. Zeker bij startende ondernemers of zelfstandigen die nog geen grote buffer hebben opgebouwd, zijn er maar enkele tegenslagen nodig om in financieel zwaar weer te belanden. Maar ook ervaren ondernemers kan het overkomen. Wat kun je doen om uit de financiële problemen te komen en om deze situatie in de toekomst te voorkomen?


Vr 11 Apr 2025

Steek je kop niet in het zand

Financiële problemen brengen allerlei emoties met zich mee, zoals schaamte, spanning en angst. Een reactie van veel mensen is om het probleem maar te negeren en te hopen dat het zich vanzelf oplost. Niet verstandig, want daardoor wordt de financiële malaise alleen maar groter. Schulden lopen steeds verder op, tot het punt dat je echt niet meer weet hoe je ze af kunt lossen en dit misschien ook niet meer mogelijk is. Neem daarom bijtijds contact op met een belangenorganisatie, de Kamer van Koophandel of je financieel adviseur. Zo is bij hoge schulden bijvoorbeeld bewindvoering een goede optie.

 

Inzicht in je financiën

Voor het oplossen van financiële problemen is inzicht in je financiën van groot belang. In sommige gevallen kun je nog op tijd bijsturen. Check ook op welke kostenposten je kunt besparen. Vraag bijvoorbeeld na bij de verhuurder of een (tijdelijke) verlaging van de huur van je bedrijfspand een optie is, kijk of je minder producten op voorraad kunt houden als de verkoop gedaald is en of de vaste lasten zoals energie en telefoonkosten omlaag kunnen door naar een andere aanbieder over te stappen.

 

Durf je bedrijfsmodel aan te passen

Toen je startte, had je een duidelijke visie voor je bedrijf. Het kan best confronterend zijn dat die visie niet de verwachte gouden bergen oplevert. Blijf niet in deze teleurstelling hangen, maar kijk kritisch naar je bedrijfsmodel. Zijn er doelgroepen waaraan je eerder nog geen aandacht aan hebt besteed, zijn er samenwerkingen die je kunt aangaan of zijn er nieuwe verkoopkanalen die je kunt proberen? Ook kan het de moeite waard zijn om onderzoek te doen naar innovaties die jouw bedrijfsvoering efficiënter maken, zoals software of een andere vorm van automatisering.

 

Proactief handelen bij financiële problemen

Als zzp’er voel je de pijn van zakelijke financiële problemen ook direct in je privéleven. Jij bent namelijk het hele bedrijf. Een tip: overweeg om gebruik te maken van budgetbeheer. Je houdt zelf de controle over je financiën, maar je wordt hierbij ondersteund door een professional. Je krijgt praktische hulp bij het organiseren van je uitgaven en inkomsten en je wordt financieel bewuster waardoor je in de toekomst zelf je geldzaken goed kunt regelen.

 

Overweeg te stoppen

Is er echt geen uitzicht op verbetering van de situatie, dan is stoppen met je bedrijf misschien de enige optie. Schuif dit niet meteen terzijde als oplossing. Natuurlijk is dit niet wat je wilt, maar overweeg dit serieus. Het kan ook opluchten als je – na het netjes afhandelen van alle zaken – deze last niet langer hoeft te dragen en een frisse start kunt maken.

< Alle nieuwsberichten