Zo blijf je met de btw jouw cashflow de baas!

Uit recent onderzoek blijkt dat sinds het uitbreken van het coronavirus de helft van de facturen te laat betaald worden. Steeds meer ondernemers hebben dan ook moeite om hun facturen op tijd te betalen of uitgereikte facturen betaald te krijgen. Een flinke aanslag op de liquiditeit van jouw onderneming.


Ma 8 Mrt 2021

Sinds het uitbreken van het coronavirus hebben steeds meer ondernemers moeite om hun facturen op tijd te betalen. Ook het op tijd betaald krijgen van uitgereikte facturen is steeds uitdagender. Uit een onderzoek uit december van vorig jaar blijkt dat sinds het uitbreken van het coronavirus zelfs de helft van de facturen te laat worden betaald. 

Een aanslag op de liquiditeit van je onderneming. 

Kunnen jouw afnemers niet op tijd betalen of kiezen zij er bewust voor het uiterste van de gestelde betaaltermijn op te zoeken? Dan kan dat een flinke aanslag zijn op jouw cashflow. Zeker als je ook de door jou berekende btw op de nog niet betaalde facturen moet voorfinancieren.

Of als je lang moet wachten op de terugbetaling van de door jou betaalde voorbelasting. Situaties waarin je als ondernemer natuurlijk liever niet terecht komt. 

Maar wist je dat je door slim gebruik te maken van enkele regelingen in de btw, je de druk de liquiditeit van jouw onderneming kan verzachten? In deze blog geef ik je vier praktische tips die je helpen om jouw cashflow de baas te blijven.

Tip 1: Stop met het betalen van invoer-btw!
Voer je goederen in van buiten de Europese Unie, dan betaal je bij de Douane btw over de waarde van jouw ingevoerde goederen. Deze btw kun je natuurlijk terugkrijgen, maar wel pas na afloop van het kwartaal, nadat je de btw-aangifte hebt ingediend.

Vraag daarom, als je regelmatig spullen invoert uit landen buiten de EU, een artikel 23 vergunning aan. Met zo’n vergunning hoef je niet langer bij de Douane de btw te betalen, maar mag je deze opnemen in je eigen btw-aangifte. In je aangifte geef je dan het te betalen bedrag aan, maar neemt dat ook meteen weer in aftrek. Per saldo hoef je nu dus geen btw over te maken aan de Belastingdienst, waar dat zonder de vergunning nog wel moest.

Juist door dit cash-voordeel is deze verleggingsregeling bij invoer erg populair. Er zijn zelfs verschillende grote, buitenlandse ondernemers die zich speciaal ook in Nederland vestigen en hun goederen voor de Europese markt via Nederland invoeren om van deze regeling gebruikt te kunnen maken. Misschien kun jij hier ook je voordeel mee doen!

Lees alle essentiële tips om je cashflow de baas te blijven en meer in het volledige blog van HLB.

< Alle nieuwsberichten