Zo kan je het veiligheidsbewustzijn van je bedrijf meten

Tegenwoordig wordt de Safety Culture Ladder (SCL) steeds belangrijker. We noemen dit ook wel eens de ‘veiligheidsladder’. Deze ladder toont aan hoe veilig er binnen een bedrijf gewerkt wordt. Het gaat dan vooral om bewustzijn. Hoe meer bewustzijn rondom veiligheid, hoe hoger men presteert op de ladder. Waarom is deze ladder zo belangrijk?


Ma 17 Okt 2022

Het doel van de veiligheidsladder

Het doel van de veiligheidsladder is het verbeteren van de veiligheidscultuur bij bedrijven. Op die manier moet het aantal onveilige situaties worden teruggedrongen. Deze ladder is gebaseerd op de cultuurladder van Parker en is doorontwikkeld door ProRail.

De veiligheidsladder is niet alleen voor de railinfra, maar voor alle bouw- en installatiebedrijven. Het is zo opgezet, dat het in iedere bedrijfstak toepasbaar is.

Meer inzicht

De veiligheidsladder biedt meer inzicht in hoe veilig er in een bedrijf gewerkt wordt. Dat is niet alleen handig om te weten als werkgever als werknemer, maar ook als afnemer of partner van een bedrijf. Tegenwoordig vereist bijvoorbeeld de overheid dat een bedrijf op een bepaald niveau nadenkt over veiligheid.

Dankzij de veiligheidsladder is er een universeel instrument dat kan aantonen op welk niveau er gewerkt wordt aan veiligheid. Eigenaren van bedrijven krijgen hierdoor ook meer inzicht in waar goed op wordt gescoord, en waar nog verbetering mogelijk of noodzakelijk is.

Sinds 2022 is het verplicht om gebruik te maken van de Safety Culture Ladder, onder de Governance Code Bouw. Je kunt je bedrijf laten beoordelen door een veiligheidsexpert.

De veiligheidsladder als meetinstrument

De veiligheidsladder is een meetinstrument. Om te stijgen op de ladder, moeten bedrijven aan bepaalde certificeringseisen voldoen. Het gaat iedere keer om het verbeteren van de veiligheidscultuur. Daar kan men aan werken middels bijvoorbeeld workshops, waarbij de bedrijfsaspecten kritisch worden doorlopen. Per eis wordt bepaald of de organisatie voldoet. Voldoet een bedrijf nog niet genoeg? Dan kijkt men welke acties er nodig zijn om toch aan de eisen te kunnen voldoen.

Meestal begint zo’n traject met een nulmeting. Na de nulmeting wordt een concreet actieplan opgesteld met haalbare stappen, om te groeien naar de gewenste trede op de ladder.

Werken met de veiligheidsladder

Voor bedrijven is het niet ingewikkeld om de veiligheidsladder te implementeren. Op die manier kunnen bedrijven bijvoorbeeld werken aan het behalen van een BRL 6000-25 certificering. Deze certificering is noodzakelijk voor installatiebedrijven en monteurs. Zij mogen per 1 januari 2023 alleen nog hun werkzaamheden uitvoeren als ze over deze certificering beschikken.

Dankzij de veiligheidsladder kunnen onder meer installatiebedrijven werken aan een veiligere werkcultuur.

< Alle nieuwsberichten