ZZP’er ontvangt Tozo, partner ontvangt jaaropgave voor 50 procent

De zzp'er die in 2020 een Tozo-uitkering ontving kreeg onlangs een jaaropgave. Maar de fiscaal partner ook. En die kwam voor een verrassing te staan. Als u als zzp’er Tozo heeft aangevraagd en gekregen dan wordt vijftig procent van de uitkering fiscaal belast bij uw partner.


Di 4 Mei 2021

Legio ondernemers wisten dit niet. Hun partner was nog meer verrast. In vele situaties heeft de partner een goede baan in loondienst. Het gevolg is dat er op de Tozo-uitkering te weinig aan voorheffing is ingehouden, waardoor de partner inkomstenbelasting moet bijbetalen.

ZZP-boekhouder raadt in dit geval aan om even uitstel aan te vragen tot het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting. Als u 0800-0543 belt dan is dit zo verleend. U krijgt dit dan tot 1 september 2021. Er is al een hoop protest en meer informatie/uitsluitsel wordt z.s.m. verwacht.

Tozo-uitkering
De zzp'er kan sinds maart 2020 in aanmerking komen voor de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Hiermee kunt u uw inkomen tot € 1.500 aanvullen. In begin 2020 werd het loon/inkomen van de fiscaal partner nog buiten beschouwing gehouden. Zodoende hadden veel meer zzp'ers recht op de Tozo.

Heffingskorting na Tozo-uitkering
Als de heffingskorting al helemaal of deels gebruikt is vanwege inkomsten van de partner zelf, wordt het deel van de Tozo dat aan de partner wordt toegerekend zwaarder belast. Dit wordt zichtbaar bij het doen van de belastingaangifte over 2020.

< Alle nieuwsberichten