Als rasoptimist blijf ik goede moed houden over het post- coronatijdperk. Een hoopvolle vijf als cijfer voor de wereldeconomie kan er daarom zeker vanaf. Maar voor wat betreft takken van sport als de evenementen- en luchtvaartbranche, krab zelfs ik me nu achter de oren. In dat rijtje noem ik helaas ook onze universiteit. We moeten ons voorbereiden op barre tijden.
Moordende concurrentie
Ten eerste lopen wij het extra collegegeld van buitenlandse studenten mis, ten tweede zijn er grote bezuinigingen vanuit de overheid te verwachten. Bovendien ondervinden we straks de nadelen van het online studeren, wat door corona een enorme vlucht heeft gemaakt. In beginsel is het natuurlijk een positieve ontwikkeling. Maar omdat je overal online kunt studeren krijgen we hierdoor voor het eerst echt te maken met een moordende concurrentie
Voorrang aan primaire taken
Bovendien gaat de campus er heel anders uitzien; hoeveel mensen maken straks bijvoorbeeld nog gebruik van de mensa en de koffiecorner? Behalve de veranderde beleving zal de hele economie op en rond de campus door de pandemie worden aangetast. Een reorganisatie kan niet uitblijven en dient uiterst zorgvuldig overdacht te worden. Ik vind dat we het beste voor- rang kunnen geven aan onderzoek en onderwijs (want dat zijn allereerst onze taken) in plaats van overal aan te schaven zoals bij de vorige reorganisatie. Dat zou namelijk funest zijn voor het primaire proces.
Academic entrepeneurship
Zeven jaar geleden richtten we De Cobbenhagen Summit op, met partners zoals de Gemeente, de Provincie, BOM en BZW, en konden bij wijze van spreken volstaan met een plan op een bierviltje. Nu wordt er vooraf een compleet businessplan verlangd, want net als bij banken zijn ook op de universiteit de afdelingen die te maken hebben met compliance en controle enorm gegroeid. Daaraan nu de voorkeur geven lijkt me geen goed idee. Die divisies kosten niet alleen veel geld, ze blokkeren ons ‘academic entrepeneurship’. Meer bureaucratie werkt averechts op de creativiteit en het enthousiasme van mensen. Terwijl zowel ondernemers als universiteiten die eigenschappen nu, meer dan ooit, nodig hebben..
Volg Sylvester op Twitter via @scweijffinger