De middag is amper begonnen of het kwik stijgt al boven de 30 graden celsius. Maar de magen zijn hongerig en een worstenbroodje wacht. ‘Gemaakt met gehakt van Slagerij Lejeune met een crème van Tilburgse mosterd en geitenkaas van de Schaepsdyck uit Gilze’, zegt cuisiner Ralph Blaakenburg. ‘Geniet ervan!’
Roots
Freek Njio van Mutsaerts trapt af: ‘Brabant heeft een sterke economie met sterke bedrijven en een sterke maakindustrie. Ondanks internationalisering, zie je dat regionale verbondenheid blijft toenemen. We zijn maar een klein stukje van Nederland, maar doen het verrékte goed.’ Partner Freek Verhaaf onderschrijft dat. Nicky Foesenek van Bonheur Horeca Groep wil weten waar Verhaaf graag in Tilburg gaat eten of hardlopen. ‘Als je mij goed zou kennen, zou je weten dat hardlopen ‘m niet gaat worden’, lacht hij. ‘Maar ik kom graag op de Korte Heuvel en de Stadhuisstraat. Ik ben geboren in Tilburg, getogen in Berkel-Enschot en werk en woon hier heel graag.’ Hotspots zijn voor Kurt Heijer van Rabobank Tilburg e.o. RAK in de Piushaven en natuurlijk de Auberge. Hij is zelf geboren en getogen Tilburger en zag hoe de stad zich ontwikkelde met de Spoorzone als krachtig voorbeeld. ‘Vakantie is fijn, maar het vaste ritme in contact met mijn klanten en het gezellige netwerken, kan ik niet te lang missen.’ ‘Brabant is groots’, vult Lilian Damen-Evers aan. ‘Groots met een zachte g, maar altijd met respect voor onze roots.’ Ze roemt de drive tot vernieuwing en pleit voor meer verslimming, versnelling en verduurzaming: ‘Op de UvT werken zo’n 60 hoogleraren in Artificial Intelligence én we hebben Mindlabs in de Spoorzone. Laten we brede welvaart koppelen aan een inclusieve en duurzame samenleving. Als er een plek is waar dat kan, dan is dat Brabant.’
Brabant wil verbinden
Het is tijd voor de tweede gang: sloai meejaai meej juin meej erpel. Nee, we gaan dit niet vertalen. Auberge maakte van dit oer-Brabantse gerecht haar eigen versie met gepocheerde kwarteleitjes en violette aardappelen. Dolf Baetsen, Gemeente Tilburg: ‘Gisteren stond ik namens de gemeente op vastgoedbeurs Provada. Ik kreeg kippenvel bij het zien van bedrijfsfilmpjes uit verschillende Brabantse gemeentes. Laten we ons blijven verbinden, van elkaar leren. Die energie opsnuiven bij bedrijven is het eerste wat ik na mijn vakantie altijd doe.’ Voor Tommy Grein van Q-Promotions is informaliteit tekenend voor deze regio. Die zie je terug bij allerlei activiteiten, festivals, maar ook bij sportclubs zoals bij Tilburg Trappers. ‘Hoe mooi is het dat kinderen uit de Blaak en Broekhoven zich op het ijs verbinden en een hechte groep vormen’, zegt hij. ‘Daar geniet ik van.’ Dat hij het ABN weer mag loslaten als hij terugkomt in Brabant, voor Michel van Hoek van BDO Tilburg is het een verademing: ‘In Brabant mogen we hard werken én hard genieten. Langer dan twee weken wil ik niet weg, dat ga ik niet volhouden. Daar zijn ze thuis heel blij mee, haha.’ ‘Nou, ik wil wél graag langer dan twee weken weg’, reageert Daniëlle van Roij van BDO Tilburg. ‘En als ik thuiskom verlang ik naar mijn rondje hardlopen door de Warande. Dat doe ik graag, zeker na het werk.’ ‘Toch eens gaan lopen daar’, grapt Verhaaf. Nicky, met oog voor het sportieve element: ‘Dat leg je af, Freek!’
Saamhorigheid
Dan kabeljauw met preisoep: op smaak gebracht naar Brabantse traditie. Laat de slogan van Volvodealer Van Roosmalen nou toevallig ‘dan kom je thuis’ zijn. ‘Brabanders gunnen elkaar business en gezelligheid’, zegt Dennis van Vliet. ‘Ik heb twee jaar in de hoofdstad gewerkt en terug in Tilburg was ik opgelucht. Ik genoot van de onderlinge warmte.’ ‘Zo vóelt het ook na weg te zijn geweest’, vult collega Michiel Verrijk aan. ‘Zowel zakelijk als privé. In de regio heerst een soort verbondenheid en begrip voor elkaar.’ Erik-Jan van Féju zag een keer in een Franse supermarkt trappistenbier uit Berkel-Enschot in de schappen staan. Apetrots was hij: ‘We doen in Brabant altijd net een stapje extra voor onze relaties. Dat maakt werken leuk, dat geeft energie en dat zit in onze roots.’ Pieter de Bruijn, Féju: ‘Lange levertijden of andere lastige dingen? Daar reageert men hier nuchter op. Die Brabantse saamhorigheid is erg waardevol.’ Lenneke van Gerwen van Bonheur weet precies wat thuiskomen in Brabant is. Ze werkte voorheen op cruiseschepen: ‘Ik miste vooral mijn familie, vrienden en de lokale winkeltjes in de stad.’ Nicky Foesenek is van zichzelf nogal gestructureerd: ‘Ik fiets ook altijd via dezelfde route naar mijn werk’, zegt hij tot slot. ‘Dát mis ik dan, net als mijn eigen bakkertje en slagertje. Lekker vertrouwd allemaal.’
Verlangen
Dan de afsluiter van een geslaagde sponsorlunch: hangop met Brabantse aardbeien en vlierbloesem uit Stadsbos013. De koffers staan reeds gepakt voor sommigen. Maar stiekem… Stiekem verlangen ze nu al naar huis.
Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Jules van Iperen