Niet vaak is het dividendrendement zo hoog geweest. Zeker als we dat vergelijken met de rente op bedrijfsobligaties. Want het rendement dat beleggers vragen voor het uitlenen van geld aan bedrijven is sinds de kredietcrisis sterk gedaald. Vaak ligt het dividendrendement van beursbedrijven beduidend hoger dan de rente op obligaties van datzelfde bedrijf.
Dit is een uitzonderlijke omstandigheid die ik, in mijn 25-jarige loopbaan in de financiële sector, nog niet eerder heb meegemaakt. Hieruit blijkt dat beleggers nog steeds wars zijn van risico’s en dat ze liever een lager rendement accepteren met de (redelijke) zekerheid dat de oorspronkelijke investering wordt terugbetaald, dan dat men gaat voor een hoog dividend maar dan ook het risico van koersdalingen moet accepteren.
Maar wat ons betreft is dividendrendement niet het hele verhaal. Want de bron van dividend is de kasstroom die een bedrijf ieder jaar weer genereert. Vandaar dat wij in onze research sterk de nadruk leggen op een gedegen analyse van de toekomstige kasstromen van een beursfonds. Voordat we in een bedrijf beleggen willen we dat bedrijf door en door kennen. Beleggen is voor ons in feite het aankopen van toekomstige kasstromen met het doel om de koopkracht van het vermogen te handhaven of te verbeteren.
Wat een beursfonds met de free cash flow doet is vers twee. Als dividend uitkeren aan de aandeelhouders? Prima, dan kan de belegger zelf bepalen wat met het geld wordt gedaan. Investeren in autonome groei met een aantrekkelijk rendement? Ook prima, want dat is uiteindelijk waar een onderneming voor bedoeld is. Maar het aflossen van schulden kan onder omstandigheden ook een goede aanwending van de free cash flow zijn. Kortom: hoge dividenden zijn goed, hoge en stabiele free cash flows van degelijke ondernemingen zijn nog veel beter.
Jean Paul van Bavel | Directeur Vermogensbeheer
CapitalatWork Nederland.