Rabobank Tilburg en omstreken: Het idee is dat...

“Het financieel managen van kapitaalintensieve productie vraagt om maatwerk, specialistische kennis, betrokkenheid, snelle beslissingsbevoegdheid en een sterk lokaal internationaal netwerk. Dat biedt Rabobank Tilburg en omstreken. En wat we in Tilburg kunnen krijgen, halen we uit Tilburg”, aldus Rolf Goossens, adjunct-directeur BV Vormenfabriek Tilburg in gesprek met Bart Taminiau, senior accountmanager Grootzakelijk.


Uitgave: Mei-Juni 2011
Thema’s: Fabrikant Financieel advies Banken

Voor het pand van Vormenfabriek Tilburg wapperen de vlaggen met nieuw logo.
Rolf: “Die hebben we speciaal ontworpen voor ons 90 jarig bestaan op 23 februari
van dit jaar.” In vogelvlucht lopen we door negen decennia historie: Vormenfabriek
Tilburg ontwikkelt en produceert een groot scala aan kunststof vormen voor de
chocoladeverwerkende industrie en met name voor de groten der aarde als Kraft
Foods, Hershey’s, Mars en Nestlé. “Door de jaren heen hebben we alle noodzakelijke creatieve en technische kennis gebundeld. We kunnen bijna alle ideeën transformeren tot een uniek chocolade ontwerp en we garanderen daarbij absolute model exclusiviteit”, legt Rolf uit. Vormenfabriek Tilburg acteert in een niche markt en mag zich rekenen tot de top drie van totaal vijftien bedrijven wereldwijd. Het Tilburgse familiebedrijf van DGA Rein Nooteboom is een begrip en wordt ondersteund door een succesvol agenten netwerk.

Equipment
In de vergaderruimte is de wand kleurrijk bekleed met recente vormen van onder
andere KitKat, Crunch, Scholiertje van LU, tabletten chocolade en paaseitjes. De Van Battum kamer (vernoemd naar C.P. van Battum, de oprichter van de Vormenfabriek) is gevuld met nostalgie. “Belgen bellen nog wel eens voor deze authentieke metalen vormen die zij gebruiken voor ambachtelijk handwerk”, vertelt Rolf terwijl hij een blik Kattentongen van Galler laat zien. Dan lopen we langs de modelmakerij, de eigen gereedschapsmakerij, stellingen vol met verchroomde modellen, mengmachines en uiteindelijk staan we bij de nieuwste spuitgietmachine. “De productie van vormen is klantorder gestuurd en kapitaal intensief. Er is heel wat equipment nodig wil je überhaupt één vorm maken.”

Rabobank pand
betrokkenheid

“De laatste jaren heeft Vormenfabriek Tilburg met regelmaat geïnvesteerd in
machinerie. De nieuwste spuitgietmachine is in februari aangeschaft met als doel extra omzet te genereren. Helaas moeten we tot half mei wachten op stroom, voordat de machine kan draaien”, vertelt Rolf. Bart haakt in: “Het was een hele operatie om deze machine van 4,5 meter breed en 15 meter lang, in de fabriek te plaatsen. De muur moest eruit, stellingen verplaatst en met een grote kraan werd de machine binnengerold. Omdat wij als Rabobank deze machine hebben mogen financieren, vind ik het ook ontzettend interessant om te komen kijken wanneer de machine arriveert. Het geeft onze betrokkenheid bij de klant aan.”

autonoom bevoegd
Rabobank Tilburg en omstreken is huisbankier van de Vormenfabriek sinds de
verhuizing in 2003 van de St. Ceciliastraat naar industrieterrein Vossenberg. “Bij de verhuizing hebben we verschillende partijen om een offerte gevraagd. Wij hebben daarvoor zelfs een externe adviseur in de arm genomen. Rabobank Tilburg en omstreken bleek flexibel, dacht goed mee, reageerde snel op onze vragen en de prijsstelling was dusdanig interessant dat wij voor deze bank gekozen hebben. Het grote voordeel is dat de Rabobank autonoom bevoegd is en dat een offerte niet eerst langs allerlei partijen moet voor een handtekening.” Het feit dat de Vormenfabriek een echt Tilburgs bedrijf is, maakt het contact makkelijker volgens de adjunct-directeur. “Wat wij in Tilburg kunnen krijgen, halen we uit Tilburg. Rabobank Tilburg en omstreken zit dichtbij. Als er iets is, zijn de specialisten zo hier op kantoor of het nu gaat om internationaal betalingsverkeer, verzekeringen of krediet.” 

persoonlijke klik

Er is duidelijk sprake van een persoonlijke klik tussen de twee heren. Rolf vertelt:
“Eén keer per kwartaal komt Bart langs en spreken we de cijfers door. Ik vind dat
persoonlijk contact erg prettig. Bart is de pilon in het geheel en ik vind het dus
belangrijk dat ik met hem door één deur kan. Daarbij vind ik het niet meer dan
normaal dat we onze bank op de hoogte houden, als het niet goed gaat en ook
wanneer het wel goed gaat.” Bart geeft aan dat Rabobank Tilburg en omstreken er trots op is om een mooi Tilburgs bedrijf in de boeken te hebben. “Steeds minder bedrijven zijn zelfstandig, bij de Vormenfabriek Tilburg vind je nog emotie”, aldus de senior accountmanager Grootzakelijk tot besluit.

< Alle thema's