Van Lanschot: Persoonlijk en vertrouwd bankieren

De kantoren van Van Lanschot bankiers ’s-Hertogenbosch en Tilburg hebben sinds kort een nieuwe directeur. Voor de klanten van ’s lands oudste onafhankelijke bank blijft de continuïteit in de regio gewaarborgd. Vertrouwde gezichten Bart Franken (voorheen directeur Tilburg) en Berry van Gool (voorheen directeur private Wealth Team Tilburg) zijn de nieuwe kantoordirecteuren.


Uitgave: Mei-Juni 2011
Thema’s: Banken Financieel advies

Per 1 september neemt Jan Mannaerts (62) officieel afscheid als kantoordirecteur van Van Lanschot Bankiers ’s-Hertogenbosch. Na 20 jaar deze functie te hebben vervuld, gaat Mannaerts van zijn pensioen genieten. Hierdoor schuift de 58-jarige Franken door naar de locatie ’s-Hertogenbosch en neemt Van Gool (38) het stokje in Tilburg over. Een andere wijziging bij de bank is dat Rob van den Wildenberg (regiodirecteur Business Banking) niet alleen Tilburg, maar sinds vorig jaar ook de regio ’s-Hertogenbosch onder zijn hoede heeft gekregen. Kortom: er is volop beweging bij Van Lanschot, maar voor de klanten van de bank blijft het zakendoen net zo vertrouwd. Van Lanschot Bankiers staat al sinds 1737 voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier (vanaf 250.000 euro vrij besteedbaar vermogen), de directeur-grootaandeelhouder (dga) met zijn of haar (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Franken: “Wij hebben bewust gekozen voor het werken met heldere doelgroepen. Van Lanschot is een relatiebank en geen productgeoriënteerde bank. Daarmee excelleren wij in zaken, die grootbanken niet of moeilijker kunnen bieden, juist omdat het grootbanken zijn.”

persoonlijke relatie
Van Lanschot organiseert diverse events om te investeren in een goede relatie met de klant. Zo is de bank onder meer hoofdsponsor van de eigentijdse kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam en het Van Lanschot Senior Open Golftoernooi in Den Haag. “De persoonlijke relatie komt bij ons voor alles. Wij kennen alle klanten en dat kunnen weinig andere banken zeggen. Dat is tegelijkertijd ook het leuke van ons vak. Wij managen niet alleen, maar hebben zelf ook veel klantencontact”, vertelt Mannaerts. Juist omdat de klantenrelatie voor de bank zo belangrijk is, wil Van Lanschot graag benadrukken dat er, ondanks de directiewisselingen, weinig verandert voor de klant. “Mensen uit de eigen Van Lanschot cultuur vullen de directieplaatsen in. Hierdoor blijft het vertrouwd zakendoen voor onze klanten”, zegt Van den Wildenberg, die zelf inmiddels elf jaar werkzaam is op het gebied van Business Banking bij Van Lanschot.

uitdaging
Ook de nieuwe Bossche kantoordirecteur Franken heeft een lange geschiedenis bij
de bank. In 1979 trad Franken als pas afgestudeerd jurist in dienst bij het kredietbedrijf op het hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch. Na verschillende staffuncties te hebben vervuld, werd hij kantoordirecteur in Eindhoven en Tilburg. Nu keert hij dus terug op de plek waar zijn carrière ooit begon. “Na tien jaar Eindhoven en acht jaar Tilburg werd het tijd voor weer een nieuwe uitdaging. Ik vind het bijzonder om dit mooie kantoor te gaan leiden, zeker omdat dit ook de bakermat van de bank is”, aldus Franken. De nieuwe kantoordirecteur van locatie Tilburg heeft inmiddels ook ruim tien jaar werkervaring binnen Van Lanschot. “Sinds 1 april geef ik als directeur van het kantoor in Tilburg leiding aan een club ervaren adviseurs die zich bezighoudt met vermogensplanning en beleggingsvraagstukken. Als geboren en getogen Tilburger heb ik een goede band met de stad en weet ik goed wat hier leeft en speelt. Ik zal hier ook niet snel meer weggaan, wat prettig is voor de stabiliteit in het klantencontact”, aldus
Van Gool.

pag 17 Lanschot inzet
Transparantie

Naast het hechte klantencontact onderscheidt Van Lanschot zich nog op meerdere
punten. Zo is er een hechte samenwerking tussen Private Banking en Business
Banking. Van den Wildenberg: “Onze adviseurs zijn altijd op zoek naar de beste structurering van het zakelijke en privévermogen. Bijvoorbeeld of de klant geld
wil beleggen, herinvesteren of verdelen. Daarom gaan wij vaak met twee adviseurs
naar de klant toe, zodat we hem of haar optimaal van advies kunnen voorzien.”
Tevens speelt openheid een belangrijke rol bij de bank. “Wij zijn voorloper in het
transparant maken van onze organisatie. Wij bieden openheid in de kostenstructuur van de diensten die de bank aanbiedt”, vertelt Van Gool. Franken vult aan: “De distributievergoedingen die wij ontvangen geven wij door aan de vermogensbeheercliënten. Hiermee zijn wij de eerste bank in Nederland die dat doet.”

Vermogensregie
Van Lanschot biedt zijn klanten nog meer. Vermogensregie is bijvoorbeeld een belangrijke dienst die de bank verleent. Van den Wildenberg: “Met Vermogensregie toetsen we de haalbaarheid van de wensen van de klant en tonen we de risico’s. Hierin wordt niet uitgegaan van het gemiddeld historisch rendement, maar biedt de bank op basis van 500 economische scenario’s inzicht in wat er allemaal kan gebeuren. Onze bank helpt de mensen actief de regie over het eigen vermogen te voeren en weloverwogen keuzes te maken.” afscheid In oktober volgt er nog een offi cieel afscheid van Jan Mannaerts. De directeur blikt met veel plezier terug op zijn carrière bij Van Lanschot. “Ik ga de collega’s en klanten zeker missen. Het is heel bijzonder om jarenlang zo intensief met deze mensen te hebben gewerkt en hen van mijn advies te hebben mogen voorzien.”

< Alle thema's