Column Sylvester Eijffinger: Stop met stimuleren


Uitgave: Mei-Juni 2019
Thema’s: Opleiding en coaching Opleidingen Ondernemen

Hoewel ik ondernemers, zoals de lezers van dit magazine, wil stimuleren om met een zonnige blik de lente tegemoet te zien, moet ik mijn cijfer op de barometer van de wereldeconomie helaas blijven beperken tot een magere 6-. Mijn redenen zijn dezelfde als die de centrale banken ervan weerhoudt om hun stimulerings-maatregelen af te bouwen.

Hoge schuldenberg
Onlangs was ik te gast bij BNR Nieuwsradio en ventileerde ik mijn mening hierover. Stimuleringsmaatregelen zoals het opkopen van staatsobligaties en het kunstmatig laag  houden van de rente, werken in de hand dat lenen goedkoop is en er sneller risicovol wordt
geïnvesteerd. Terwijl de schuldenberg toch al hoog is. Klaas Knot, president van onze centrale bank, gaf recentelijk te kennen dat hij juist aarzelt om de situatie te veranderen. Redenen voor onzekerheid zijn, net als voor mijn lage rapportcijfer, de geopolitieke situatie, Brexit, Trump, China, de situatie in het Midden-Oosten, enzovoorts.

Duiven
Knots’ angst is dat stoppen met stimuleren de druppel is die kan zorgen voor een nieuwe crisis, maar ik denk dat dat wel mee valt. We moeten toch een keer normaliseren en er is  natuurlijk altijd wel iets aan de hand in de wereld. Voor bijvoorbeeld de pensioenen is het juist van levensbelang dat de langetermijnrente gaat stijgen. Probleem is echter dat er duiven op de belangrijke posities zitten. President van de Europese Centrale Bank Draghi is  een duif en ECB-hoofdeconoom Peter Praet ook. Bij de ECB praten ze elkaar sowieso allemaal na en zitten ze vast in de wurggreep van het groepsdenken.

Misschien Jeroen
Voor Mario Draghi is het na de zomer voorbij en komt er een vervanger. Het is een ongeschreven regel dat wanneer de vicepresident Zuid-Europeaan is (nu Spanjaard Luis de Guindos), de president een Noord-Europeaan moet zijn. Een Nederlandse vicepresident is dan zo gek nog niet. Bijvoorbeeld eerder genoemde Klaas Knot, of - mocht men een keer afwijken van het dogma dat het altijd een bankier moet zijn - Jeroen Dijsselbloem. Dat kan het normaliseringsproces best eens bespoedigen. De overschot-landen moeten investeren en de tekortlanden hervormen. Dijsselbloem heeft in het verleden al eens bewezen daar goed werk in te kunnen leveren.

< Alle thema's