Bonheur Horeca Groep: Kweek je eigen geluk

Bij Bonheur Horeca Groep (BHG) kom je in één grote familie terecht. Met maar liefst tien werklocaties om uit te kiezen. ‘Mensen met ambities kunnen bij ons doorgroeien’, zegt Tim Wijdemans (36). ‘Ik begon hier zelf als stagiair’, reageert Nicky Foesenek (33). ‘Nu ben ik commercieel directeur en mede-eigenaar.’ Ook drie medewerkers schuiven aan tafel. Zij kunnen zich geen betere werkgever voorstellen, zeggen ze zelf.


Uitgave: Mei-Juni 2022
Thema’s: Horeca Hospitality Hosting Hotel

‘Dat de directie zelf onderaan is begonnen, is echt een voorbeeld voor ons’, zegt Yacha van Fessem (27). ‘Als je maar laat zien wat je wil. Ik was zes jaar geleden stagiair, kwam in de junior sales en sales support terecht. Vervolgens rolde ik in de functie van junior accountmanager en nu ben ik accountmanager. Daarin heb ik een leidinggevende rol.’

Carrière opbouwen

Evelien van Deurzen (40) bouwde eveneens binnen de organisatie een carrière op. Ze begon vijf jaar geleden als ontbijtmedewerkster en doet nu de frontoffi ce in het hotel. ‘Elke gast zich uniek laten voelen door attent en gastvrij te zijn, dat is het allerleukste wat er is’, zegt Evelien. ‘Ik behoor in het team tot een van de ouderen, maar iedereen is hier gelijk. Je bent sowieso nooit te oud om te leren. Ik heb onlangs de cursus leermeester gevolgd en help nu leerlingen op de werkvloer. Met het DNA van Bonheur Horeca Groep in je bagage, kun je ver komen.’

Lokaal meets internationaal

‘Ons DNA staat voor ontwikkeling, creativiteit en ambitie’, licht Nicky toe, nu elf jaar werkzaam bij BHG. ‘We zijn een bijzondere mix van mensen, werken lokaal en wat we doen is door iedereen en voor iedereen. Je ziet bij ons bijvoorbeeld de geboren en getogen Tilburger schakelen met een internationale student die drie maanden bij ons werkt. Fantastisch om te zien. Iedereen doet mee en we doen alles samen.’ Tim Wijdemans, sinds 2015 algemeen directeur: ‘Er is een grote diversiteit aan collega’s, er heerst een toffe dynamiek. Verrassend hoe we tijdens corona plezier bleven vinden in het ondernemen van allerlei fi jne activiteiten, ook onder werktijd, met onder meer onze paasontbijtjes en de bekende Sunday Sessions. We hebben twee bijzondere jaren gehad waarin we binding wisten te houden met zowel onze gasten als medewerkers.’

Eigen inbreng en ideeën

BHG is dé Brabantse gastvrijheidsorganisatie die locaties exploiteert - waarvan negen in Tilburg en een in Hilvarenbeek. De geschiedenis voert terug naar Auberge du Bonheur, zo’n 36 jaar geleden. Momenteel heeft BHG 130 medewerkers in dienst en werkt het met zo’n 150 uitzendkrachten. ‘Het begint allemaal bij onszelf’, zegt Tim. ‘Je moet ook wel een beetje gek zijn in deze wereld, in de goede zin des woords. Wij vinden het leuk om met anderen leuke dingen te doen. Die betrokkenheid plus dat enthousiasme straal je vanzelf af op je mensen.’ ‘Naast het reguliere werk staan we open voor allerlei goede ideeën van medewerkers’, merkt Nicky op. ‘Van productontwikkeling tot persoonlijke groei. Iemand uit de bediening deed een lifestyle coach opleiding. Ze past dit nu ook toe binnen het team van medewerkers en krijgt twee van de vijf dagen de ruimte om mensen bij een gezonde levensstijl te helpen. We leren er allemaal van, ja! Ook de keuken en de directie, haha.’

Young Potentials

Geert Groenland (23) is nu anderhalf jaar werkzaam bij Auberge en drie maanden souschef. Hij voelt zich verre van een nummer. ‘Ze weten wie je bent, tonen belangstelling voor je’, vertelt hij. ‘Toen ik verhuisd was, ontving ik onverwachts een bloemetje op mijn nieuwe woonadres. We zijn als een grote familie. Iedereen zet een stapje extra voor elkaar. Ik ben nu pas drie maanden souschef en er valt voor mij nog veel te halen. We gaan een nieuwe menukaart samenstellen. Daar mag ik ook mijn stempel op drukken.’ Geert behoort tot de Young Potentials, een club van dertien jonge professionals, allemaal afgestudeerden. Zij doorlopen een jaar lang een intensiever trainingsprogramma om zichzelf te kunnen ontwikkelen tot functies op managementniveau.

Bonheur Academy

Yacha houdt zich, naast haar accountwerk, ook bezig met de Bonheur Academy. Dat biedt inhoudelijke trainingsprogramma’s en maakt geld vrij voor inspiratie-bezoeken aan bijvoorbeeld een leverancier, een wijncursus of cursus Nederlands voor internationale studenten. Evelien op haar beurt zit aan de ’fun-kant’ en maakt deel uit van het Coole Dingen Team dat uitstapjes en verrassingen regelt. Op ‘de internationale dag van het werkgeluk’ in maart kreeg iedereen een klavertje vier onder het motto ‘kweek je eigen geluk’. Inderdaad, Bonheur weet exact hoe ze haar naam eer aan doet.

OVER BONHEUR HORECA GROEP

Patrick Verbunt, oprichter van Bonheur Horeca Groep, startte in 1986 in het woonhuis aan de Bredaseweg een locatie voor partijen en bijeenkomsten. Later bouwde hij een serre, waarin het restaurant werd gevestigd en werd Auberge du Bonheur uitgebreid met zalen. In 1996 opende hij het viersterren hotel met 36 kamers, dat in 2015 volledig is gerenoveerd. Verbunt stond bekend als een creatief ondernemer die met durf en doorzettingsvermogen furore wist te maken. Na een ongeneeslij ke ziekte is de Bourgondisch entrepreneur in 2010 overleden. In de periode 2002 tot 2017 bouwden Ton Gimbrère en Harrie Vermeer het Tilburgse bedrijf verder uit tot een toonaangevende gastvrij heidsorganisatie met tien locaties in Midden-Brabant.

Benieuwd naar de vacatures van Bonheur Horeca Groep? Kijk op www.werkenbijbonheur.nl

Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Jules van Iperen

< Alle thema's