Deze column gaat niet over Syrische oorlogsvluchtelingen, waarvan beschaafde mensen vinden dat ze een veilige opvang moeten krijgen in ons land. Het gaat over privacy, klokkenluiders en Facebook.
Niet alleen Facebook, ook Google, Amazon, Apple en andere spelers op internet verzamelen enorme hoeveelheden data die voor een deel persoonsgebonden zijn en dus onderhevig aan privacybescherming. Deze gegevens mogen niet zonder meer worden gedeeld met andere landen, tenzij die landen de spelregels van de Europese Commissie toepassen voor het verantwoord gebruik van die gegevens. Die spelregels heten de safe harbor regels. Een land moet dus een veilige haven zijn voor dergelijke data. In 2000 bepaalde de Europese Commissie in een beschikking dat de beginselen in Amerika voldoende werden gewaarborgd zodat uitvoer van gegevens naar Amerikaanse bedrijven was toegestaan.
Edward Snowden lekte echter informatie over niet toelaatbare praktijken van de Amerikaanse NSA, die misbruik maakt van privacygevoelige gegevens van burgers. De Oostenrijker Max Schrems schrok daarvan en klaagde bij de Ierse Privacy Autoriteit over het doorgeven van gegevens van Europese burgers door de Ierse dochter van Facebook aan het Amerikaanse moederbedrijf. Die klacht werd afgewezen zodat Schrems zijn toevlucht moest zoeken bij het Europese Hof van Justitie, dat als enige de veilige haven beschikking ongegrond mag verklaren.
Op 6 oktober 2015 was het D-day voor de safe harbor Amerika. Het Hof oordeelde dat de beschikking ongeldig is omdat de privacybescherming in Amerika zwaar te wensen overlaat. Qua privacy laat de Amerikaanse overheid zich het beste vergelijken met Noord-Korea, waar privacywetten simpelweg ontbreken en geheime diensten in databestanden kunnen rondneuzen als kleine kinderen in een snoepwinkel.
Wat betekent dat voor Facebook, Google, Apple en Amazon? Niet zo veel. Modelcontracten, waarin de safe harbor regels worden gerespecteerd, bieden uitkomst tussen bedrijven. De uitspraak zal vooral politiek uitwerken in het streven uitwassen van massale privacyschending in te perken. Facebook en Google zullen lekker hun gang blijven gaan!
Marc Heuvelmans.
Partner Bogaerts & Groenen advocaten.