Panhuijsen Verpakkingen: Begeesterd van folie

‘We zijn de sluitpost in de logistiek’, vertelt Joost van Dijk van Panhuijsen Verpakkingen. Terwijl vervoerders met slimme verpakkingen minder verpakkingsmateriaal nodig hebben en een beter verpakte en gezekerde lading realiseren. Hiermee neemt de kans op schade aan de eigen lading af.


Uitgave: Nov-Dec 2018
Thema’s: Kunststoffen Industrie Logistiek

Bezoekers ontdekken al snel dat er heuse wetenschap schuilt achter de ontwikkeling en toepassing van de verpakkingsfolie en palletwikkelaars die Panhuijsen levert. Joost: ‘Verpakken is een vak. In Twente zit een leerstoel Verpakkingsdesign. Om  verpakkingskundige te worden, moet je een flinke opleiding volgen.’

Fantastisch toch?
Joost vormt samen met zus Susanne en broer Michiel de directie. ‘Toen we in 2003 in het bedrijf kwamen, werd onze folie gemaakt van drie lagen. De afgelopen paar jaar is met behulp van nanotechnologie een enorme stap voorwaarts gezet: er is nu folie van 33 lagen en slechts 12 micron dik.’ Michiel vult aan: ‘En het kan nog steviger en dunner. Ik verheug me er al op; over een paar maanden komt er folie op de markt van 55 lagen en 10 micron. Fantastisch toch?’ Joost reageert lachend: ‘Mijn broer is nogal begeesterd van verpakkingsfolie. Dit heeft hij niet van een vreemde. Vader en oom brachten 40 jaar geleden rekwikkelfolie mee van een beurs in Chicago. In Nederland kende niemand dit toen nog, maar zij zagen de mogelijkheden.’

Hoger
Naast expert in verpakkingsmaterialen en ladingzekering, is Panhuijsen groothandel. ‘We houden verpakkingsmaterialen voor bedrijven op voorraad en maken in kleine oplagen bedrukte dozen’, legt Joost uit. Maar het is de combinatie met advies op maat waar ze trots op zijn. ‘Online vind je makkelijk goedkope folie. Maar pas als je exact weet hoe je een lading optimaal zekert, rijd je veilig.’ Daar komt bij dat door optimale inzet van de hoogwaardige folie van Panhuijsen pallets hoger gestapeld kunnen worden, waardoor milieu en kosten worden gespaard. Met de wegtransportsimulator die het bedrijf eind 2018 in huis haalt, kunnen ze dit op locatie bij de klant demonstreren.

Verscherpte regels
Afgelopen voorjaar scherpte de EU de regels voor ladingzekering aan. Joost: ‘Bij een controle wordt nu ook bekeken hoe dozen ingepakt zijn. Als producten in dozen gaan schuiven, kan een vrachtwagen die een bocht neemt, omvallen. Dit leidt tot beschadigde lading en files.’ Investeren in degelijke verpakkingen en ladingzekering is dus geen overbodige luxe. 

Tekst: Sara Terburg
Fotografie: Raldo Neven

< Alle thema's