Strabeko: Dat geeft een geweldig gevoel

‘We hebben een avondklok van half acht’, lacht Lisette van den Dries. ‘Daarna wordt er niet meer over werk gepraat.’ Haar man Erik schiet in de lach: ‘Samen een bedrijf runnen heeft inderdaad zo zijn voor- en nadelen’. Voordelen genoeg, want Strabeko blijft mooie stappen zetten. Maak kennis met een oer-echt Tilburgs maakbedrijf.


Uitgave: Nov-Dec 2021
Thema’s: Maakindustrie Made in Brabant Metaalbewerking Metaalbranche

‘Hier máken we nog iets’, zegt eigenaar Erik. ‘We zijn echt onderdeel van de Brabantse maakindustrie. Dat geeft een geweldig gevoel.’ Het vakmanschap staat hoog in het vaandel bij het straalbedrijf dat meer dan 50 jaar bestaat. Ze is specialist in oppervlaktebehandelingen van o.a. grote machineonderdelen, hekwerken en puien waaronder cabinestralen, metalliseren en poedercoaten. Het bedrijf met 24 medewerkers schroomde niet om de afgelopen jaren behoorlijk te investeren.

Primer-robots

Zo staat er een gloednieuwe poedercoatcabine in de hal, voorzien van de dry-on-dry techniek die grondlaag en toplaag in één keer coat en een optimale en milieuvriendelijke dekking geeft. ‘We verwachten twee robots die de primer zullen aanbrengen waardoor we de grondstoffen voor 95 procent kunnen recyclen’, legt Erik uit. ‘De nieuwe recyclingmachine staat er al. Handjes verdwijnen niet, maar zullen in een handcabine voor extra controle zorgen. Een andere duurzame aanwinst is onze thermische reinigingsoven die zowel schoonmaakt als behandelt.

Baanbrekend concept

Strabeko werkt samen met studenten van o.a. Avans en de Universiteit van Amsterdam die voor Strabeko onderzoek doen naar klantbehoeftes. ‘Samen vraagstukken oplossen houdt je scherp’, reageert Lisette, HR- manager en KAM-coördinator. ‘Ook tijdens corona boden we studenten een plek om te leren.’ Sterker nog, door corona toonde marktleider Nordson ineens interesse in Strabeko. Met een verrassend resultaat. ‘We mogen voor hen een pilot draaien met robots die volledig op vision zijn ingesteld’, zegt Erik trots. ‘Dit concept zal naar verwachting vele malen door heel Europa gekopieerd worden.’

Innovatie

Het stel is betrokken, ondernemend en bevlogen. Als het aan Erik lag, ging alle budget op aan techniek, maar dan roept Lisette hem een halt toe. ‘Toch ondersteun ik Erik daarin steeds vaker en zoek ik er de juiste mensen bij’, zegt ze. ‘Techniek betekent voor ons vooruitgang en innovatie. Meegaan met de tijd. Daar staan wij voor.’

< Alle thema's