In het à la carte restaurant houdt Hendrik van Maurick vanaf de muur een oogje in het zeil. Kijk je nog eens naar zijn portret, dan zie je dat deze vijftiende-eeuwse heer een mobiele telefoon vasthoudt. Dat typeert de stijl van Kasteel Maurick. Kwaliteit met een knipoog, noemt mede-eigenaar Niek van Lieverloo (35) het. In 2015 kocht hij deze schitterende locatie, samen met compagnon Klaas van Leengoed. ‘Van origine ben ik kok, maar wilde altijd al een eigen zaak. In het begin hadden we niks. Mensen die een evenement wilden plannen, ontvingen we met een kop senseo-koffie. Als eerste openden we het restaurant. Na twee maanden waren de zalen boven het restaurant aan de beurt. Zo bouwden we stap voor stap verder.’
Expertise van toprestaurants
Niek kookte in toprestaurants als het Amstel Hotel, de Treeswijk Hoeve en Zarzo. Om Kasteel Maurick aan te kunnen sturen, stapte hij uit de keuken. ‘Als je een helicopterview wil hebben, kan je geen hele dagen in de keuken staan. Ik vond het eerst wel lastig, maar daarin laat ik me coachen. Daar schaam ik me ook niet voor. Ik heb geleerd dat ik moet loslaten. In mijn huidige functie denk ik na over het grote geheel. Ik pak verbeteringen op, stimuleer mijn medewerkers zich te ontwikkelen en ik reis overal naartoe om inspiratie op te doen. Zo zijn we continu bezig om het bedrijf beter en mooier te maken.’ Timo Weijers (25), assistent-operations manager, stuurt de activiteiten van Kasteel Maurick mede aan. Daarbij houdt hij zich ook bezig met het personeel. ‘Mensen opleiden vind ik misschien wel mijn belangrijkste taak. Zelf ben ik opgeleid door een heel strenge leermeester. Ik probeer het op mijn manier te doen. Ik leg een stukje verantwoordelijkheid bij mensen zelf. Als ze me advies vragen, kaats ik de bal terug. ‘Wat dénk je dat je het beste kan doen?’ Eigenlijk weet iedereen wel wat er moet gebeuren; ik probeer dat slechts te perfectioneren. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze mensen goed functioneren. Ook als ze privé ergens tegenaan lopen. Daar profiteren we zelf uiteindelijk ook van.’
Vieren van veelzijdigheid
Eva van der Leegt (32) is sinds september vorig jaar receptiemedewerker bij Kasteel Maurick. De baan bevalt nog beter dan verwacht. ‘Het is heel veelzijdig. Ik zit bij de receptie, maar beantwoord ook mails, stel offertes op en geef rondleidingen. Daarbij heb ik met veel verschillende mensen te maken. De meesten zijn ook blij omdat ze iets leuks gaan doen.’ Banqueting manager Djoeke Visser (32) deelt dat sentiment. ‘Dit is een bijzondere plek. Mensen komen hier iets vieren. Het is fi jn om daar deel van uit te maken.’ Djoeke roemt de sfeer onder het personeel. ‘We gaan makkelijk met elkaar om. Iedereen is professioneel, maar we kunnen ook goed lol maken. We maken geen onderscheid tussen de verschillende afdelingen. Er werkt hier zo’n 70 man. Ik weet van iedereen wat hij doet en wat zijn achtergrond is. Wat dat betreft is het net een familie.’
Frisse blik en wijncursussen
Anderhalf jaar geleden begon Djoeke als assistent; twee weken geleden promoveerde ze tot banqueting manager. In die functie is ze verantwoordelijk voor de kwaliteit van evenementen. ‘Je hebt hier alle mogelijkheden om te groeien. Ik heb bijvoorbeeld net een wijncursus afgerond. Dat heb ik niet per se nodig voor mijn werk, maar het is wel om kennis van wijnen te hebben. Buiten dat leek het me gewoon interessant. Daar wordt dan ook tijd voor ingeruimd.’ Eva vult aan: ‘Eigen initiatief wordt ook gestimuleerd. In ons team Verbinding hebben we veel nieuwe mensen. Zij kijken met een frisse blik tegen onze werkwijze aan. Als ze daarin verbeterpunten zien, dan gaan we daarover in gesprek.’
MAFS tot Sandra Reemer
Los van de fijne sfeer en groeimogelijkheden kan je je nauwelijks een betere werkplek indenken dan een plek waar festiviteiten de de core business zijn. Als het aan Eva ligt, is er elke dag een bruiloft, terwijl Djoeke de meeste lol heeft in een studentengala: ‘Lekker gas geven.’ Niek kan niet kiezen. ‘We hebben hier opnames gehad van Married at First Sight, we doen zakelijke events zoals de BOB Borrel, maar ook condoleances. Vijf jaar geleden was hier de condoleance van Sandra Reemer. Daar kwamen meer dan vijfhonderd mensen op af. Dat vond ik heel indrukwekkend.’
OVER KASTEEL MAURICK
Wil jij ook meeschrijven aan de geschiedenis van Kasteel Maurick? Niek is op korte termijn op zoek naar een souschef en een manager voor de brasserie. Meer weten over deze en andere vacatures? Bekijk het vacatureoverzicht op kasteel-maurick.nl/vacatures. Een baan bij Kasteel Maurick betekent veel afwisseling en volop doorgroeimogelijkheden. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook niet mis: een maandelijkse borrel, een jaarlijks uitstapje met al je collega’s en een legendarische nieuwjaarsborrel.
Benieuwd naar de vacatures van Kasteel Maurick? Kijk dan op kasteel-maurick.nl/vacatures
Tekst: Raquel Mourik
Fotografie: Jules van Iperen