Voor iedereen werken is niet effectief
Iedereen die ooit als developer heeft gewerkt zal dit ongetwijfeld herkennen: je werkt in de regel voor meerdere ‘opdrachtgevers’ tegelijk. Voor de afdeling marketing bijvoorbeeld, maar ook voor hr en het management. Die variëteit kan uitdagend zijn, maar het is ook een oorzaak van ruis. Telkens werk je met andere mensen die ieder voor zich weer een eigen lijstje met eisen hebben. Te midden van deze opdrachtgevers zit vaak een collega die de binnenkomende taken voor jou tracht te prioriteren. Maar je kunt je voorstellen: er blijft met zo’n samenkomst van opdrachten altijd onduidelijkheid, wat resulteert in een planning die moeizaam wordt opgemaakt en voltooid.
Dè droom van iedere developer? Een ingrediëntenlijst, een praktisch recept. Als developer krijg je het liefst een eenvoudig overzicht van wat er opgeleverd moet worden en welke onderdelen er benodigd zijn. Hoe bijzonder is het dat SCRUM jouw organisatie en dus ook je developers helpt om zo’n lijstje op natuurlijke wijze tot stand te laten komen. Terug naar de eenvoud, dat is misschien wel de essentie van SCRUM.
Communicatie zonder tussenlagen
Bij de transitie naar SCRUM die ik bij mijn opdrachtgever van dichtbij meemaakte zag ik ook iets anders opmerkelijks. SCRUM laat de betrokkenen op gestructureerde wijze via korte lijnen communiceren met het development team, waar dit voorheen via diverse managementlagen als business development en teamleiders gecommuniceerd werd. SCRUM zorgt ervoor dat iemand duidelijk weet wie hij moet benaderen bij vragen en dat hij altijd inzicht heeft in de werkzaamheden en pipeline van het team dat zijn vraag gaat oplossen. Ieder SCRUM team heeft immers een leider die het eerste aanspreekpunt is. Handig voor betrokkenen en gunstig voor het project: er ontstaat geen ruis omdat de communicatie via één kanaal verloopt.
Maatwerk wordt makkelijk
Voor maatwerk development is SCRUM fantastisch. Dat komt omdat SCRUM als geen andere methodiek rekening houdt met veranderende wensen en eisen van de opdrachtgever. Hij of zij wil zijn nieuwe software natuurlijk naadloos op de bestaande business processen laten aansluiten. In tegenstelling tot andere projectmanagement methodes, waarin de regel op voorhand alle wensen en eisen worden geïnventariseerd en opgeleverd, zet je met SCRUM telkens kleine(re) stapjes. Je doet een gedeeltelijke inventarisatie, en levert vervolgens ook een deel van het eindproduct op. Je zult merken dat je met deze korte sprints toewerkt naar een oplossing die beter aansluit bij de wensen en processen van de klant, die gedurende de samenwerking net zo hard meegroeien.
Is SCRUM iets voor jou?
Met SCRUM kun je snel bijsturing geven op projecten. Hoe je het ook wendt of keert: uiteindelijk maak je daarmee je klant én developer blij. Er wordt binnen het budget gewerkt en de tussentijdse opleveringen worden gevolgd door een beoordeling die de visie op het eindresultaat veiligstellen.
Ga voor meer informatie naar de website van In Summa Data Solutions.