GreenGenius: Het geheim van de SpaceX cultuur

SpaceX – het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk – heeft al vele hoogtepunten bereikt, letterlijk en figuurlijk. Regelmatig zijn ze in het nieuws vanwege verschillende doorbraken en momenteel hebben ze meer dan 500 vacatures openstaan! Hoe kon SpaceX van een startup groeien naar een organisatie met enorme impact op onze wereld? Hoe kan zo’n groeiend (of liever, exploderend) bedrijf het beste behouden van een startup cultuur en toch de juiste medewerkers werven?


Do 21 Mrt 2019

'Zelfs Elon is te bereiken'
SpaceX is een afwijkende startup vanwege de schaal van hun projecten. Ze hebben enorme fabrieken die hun ruimtevaartprojecten mogelijk maken. Toch is de cultuur van de organisatie nog vergelijkbaar met die van ieder andere startup. Het is een platte organisatie met een open communicatiestijl. Voormalig medewerker Josh Boehm zei hierover het volgende: 'Zelfs Elon is te bereiken als je een goede reden hebt. Iedereen binnen het bedrijf kan hem mailen of spreken.'

Medewerkers worden overal bij betrokken
Boehm: 'Ook al werk je niet direct aan de nieuwste raket, als medewerker ben je toch bij het proces betrokken. Je hebt zo’n beetje vrij toegang tot de fabriek en je kan er rondlopen tijdens je pauzes. Het is geweldig om het bouwproces van een raket van begin tot einde te kunnen zien.'

Ook zijn bijna alle medewerkers betrokken bij het aannameproces van nieuwe medewerkers: 'Bijna iedereen belt of houdt persoonlijke gesprekken om potentiële kandidaten te screenen voor hun afdeling. Iedereen moet akkoord gaan voordat iemand word aangenomen… Dat is hoe we aan talent van zo’n hoog niveau kwamen.'

Aanmoediging a la Musk
Ook deelde Boehm de voordelen die je als medewerker bij SpaceX krijgt. Zo zorgt Musk voor gratis etentjes, koffie en yoghurtijs. Hij maakt tijd vrij om bemoedigende e-mails naar zijn collega’s te sturen en om voor hen te speechen. Af en toe nodigt hij beroemdheden uit om voor de medewerkers te spreken. Er is zelfs altijd een masseur aanwezig, om de stress te verminderen tijdens lange werkdagen.

Ook werkt Musk niet in een apart kantoor, maar gewoon in een cubicle tussen de rest van de medewerkers. Hij neemt zijn rol als bereikbare visionair en stuurman erg serieus. Wanneer de druk erg hoogt ligt, slaapt hij zelfs in de fabriek zodat hij al zijn wakkere minuten kan werken. Als dát niet motiverend is…

Klimaatverschil in ondernemerschap
Musk profiteert met zijn organisaties van het Amerikaanse ondernemersklimaat waarin ondernemers, investeerders en politici niet bang zijn om groots te denken en risico’s te nemen. De cultuur die openheid, innovatie en diversie omarmt zorgt voor passie en doorzettingsvermogen. Geen wonder dat tech-giganten zoals Apple, WhatsApp en Google hier ontstaan zijn.

In Nederland zien we echter vaak dat we de neiging hebben om radicale ideeën, zoals die van Musk om in 2030 op Mars te wonen, weg te lachen. Wij zijn daarin meer terughoudend. Nu willen we niet impliceren dat Musk door zijn radicale manier van ondernemen geen tegenslagen heeft gehad: zo heeft het hem bijvoorbeeld zes jaar en verschillende ontploffingen gekost om uiteindelijk een raket onbeschadigd te lanceren. Ook heeft zijn vermogen enorme dalen gekend en is hij zelfs bijna persoonlijk failliet gegaan.

Nederlandse Silicon Valley
Wat kunnen wij in Nederland leren van ondernemers zoals Musk en de Amerikaanse mentaliteit? We zullen in ieder geval een omslag moeten maken in mindset en cultuur. Investeerders, politici en vooral ondernemers moeten durven om de extra stap te zetten. Zij moeten ambitie laten zien, zich niet laten terugdeinzen door risico’s en vooral niet bang zijn om te falen.

Zij zien in Nederland een nieuwe generatie van jonge talenten die deze mindset en cultuur als vanzelfsprekend beschouwen. Deze innovatieve denkers hebben de juiste drive om het verschil te maken en zij helpen organisaties met vernieuwen op een toekomst-bestendige manier. Organisaties met de juiste mindset en cultuur, laten deze jonge talenten bloeien tot de visionairs en pioniers van de toekomst.

< Alle nieuwsberichten