Medora helpt kinderen in Nepal aan een gezonde toekomst

Jaap van Kemenade, eigenaar Conade consultancy / Road2CEE en lid van Regio Business, is met Stichting Medora op werkbezoek geweest in Nepal. Medora werkt al tien jaar aan het opzetten van gezondheidsprogramma’s in Nepal. Dit jaar worden geleidelijk de verantwoordelijkheid en financiering overgedragen aan Nepalese overheden, teamleden en tandartsen.


Ma 13 Jan 2020

Daarnaast wordt in 2020 geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van de programma’s, de organisatie, het centrum, de geleverde zorg en het draagvlak. Concrete plannen daarvoor zijn een tweede verdieping op het CHC, een ambulance, digitale röntgen, upgraden van het CHC, scholing van het team en overleg met lokale overheden en vertegenwoordigers van lokale tandartsen.

In tien jaar tijd heeft Medora diverse gezondheidsprogramma’s gerealiseerd, zoals een algemeen hygiëne- en tandheelkundig programma op 21 scholen voor zo’n 5000 kinderen. Zij worden 1x per jaar gecontroleerd en zo nodig behandeld. In samenwerking met de stichting Kind en Oor zijn Keel-Neus-Oor screeningsprogramma op 53 scholen met 14000 kinderen opgestart. Kinderen krijgen hoorapparaten, medicatie of worden zo nodig in het ziekenhuis geopereerd i.s.m. lokale specialisten. In samenwerking met lokaal Eye Hospital Nepal Netra Jyoti Singh is een oogscreeningsprogramma voor 11000 kinderen opgestart. Kinderen krijgen een bril, medicatie of worden zo nodig geopereerd door lokale specialisten.

Jaap: ‘Afgelopen jaar mocht ik met Stichting Medora mee op werkbezoek in Nepal. Wat Medora daar heeft neergezet is werkelijk fantastisch. Zowel het gezondheidscentrum, als ook de dienstverlening in de armere delen van de regio, waar de kinderen überhaupt geen mogelijkheden hebben om naar de stad te gaan, hebben diepe indruk op me gemaakt. Ik ben daar kinderen tegengekomen die twee uur naar school moesten lopen, door de bergen, op blote voeten, om erg primitief onderwijs te kunnen volgen. Stichting Medora doet erg dankbaar en noodzakelijk werk. Het zou mooi zijn als bedrijven uit Brabant eens met de stichting Medora willen praten om te bekijken wat voor sponsormogelijkheden er zijn, want de stichting kan nog veel hulp gebruiken om de programma’s verder uit te breiden en nog meer mensen te kunnen helpen in Nepal.’

Meer informatie vind je op de website van Medora www.medora.nl en de website van Kind en Oor www.kindenoor.nl.

< Alle nieuwsberichten