Te vaak zijn vrouwen niet veilig. Te vaak worden zij slachtoƯer van geweld van mensen uit hun directe omgeving, van hun partner of voormalig partner. In Nederland wordt er iedere acht dagen een vrouw vermoord! De overgrote meerderheid van vrouwen ervaart van jongs af aan straatintimidatie en grensoverschrijdend - al dan niet seksueel- gedrag in het uitgaans- en verenigingsleven, bij het uitoefenen van sport en op sociale media. Veiligheid voor vrouwen verdient aandacht. Vanaf 24 november tot en met 10 december 2024 krijgen ze deze aandacht in het kader van de wereldwijde actie Orange the World (www.orangetheworld.nl).
Helaas is ook de werkvloer een plek waar mensen zich te vaak niet veilig voelen. Te vaak worden vrouwen ongelijk behandeld in werk en beloning. Of worden er vervelende dubbelzinnige seksueel getinte opmerkingen gemaakt naar en over vrouwen maar ook naar mensen met een andere geaardheid. Niet iedereen kan grofheid waarderen, onder het mom van ‘het was maar een grapje’. Mensen worden beledigd, vernederd, lastiggevallen of bedreigd. Dit mogen we niet normaal vinden, maar hoe kunnen we dit aanpakken?
Daar staan we samen met u op 27 november bij stil tijdens een paneldiscussie die plaatsvindt in Schouwburg Concertzaal Tilburg.
Veiligheid op de werkvloer
Wat ís grensoverschrijdend gedrag eigenlijk? Hoe herken je het? Wat zijn rode vlaggen? Wat doe je als werkgever, als collega? Hoe maak je (seksueel) grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar? Hoe kun je opstaan en je uitspreken zonder de nadelige (pesterige) gevolgen te ervaren? Waar trekken we de grens en is die grens voor iedereen hetzelfde?
Op 27 november van 20.30 tot 22:00 uur gaan gespreksleiders Veerle Slegers (directeur Emancipatie Expertise Centrum Feniks) en Annette Bouws (Soroptimistenclub Tilburg Schering en Inslag) samen met een panel van deskundigen in gesprek over veiligheid op de werkvloer. Een veilige werkomgeving is een recht van iedere medewerker en daarom is het belangrijk dat werkgevers aandacht schenken aan die veiligheid binnen hun werkomgeving
Het panel van deskundigen bestaat uit Petra Stok (HR manager), Reina Holtrop (Vertrouwenspersoon), Charlotte van den Dungen en Judith Tersteeg (beide van DT Advocaten) en van werkgeverszijde nemen directieleden van de Tilburgse Schouwburg en het ETZ deel. Samen met u gaan zij op zoek naar antwoorden op de vragen die bij u leven en werken we gezamenlijk aan een toolkit die door iedereen gebruikt kan worden om het grensoverschrijdende gedrag bespreekbaar te maken en aan te pakken. U gaat dus niet met lege handen naar huis.
Deze avond wordt georganiseerd door Feniks Emancipatie en Expertise Centrum en Soroptimistenclub Tilburg, Schering en Inslag. Deelname is gratis. Aanmelden kan via de website van Schouwburg Concertzaal Tilburg. https://www.schouwburgconcertzaaltilburg.nl/agenda/the-floor-is-yours-fenik
Ontvangst 20:00 uur met koffie en thee
Paneldiscussie 20:30-22:00 uur
Informeel napraten 22:00 – 23:00 uur