Gelukkig is Nederland ook een erg innovatief land. Met behulp van irrigatiesystemen en andere slimme apparatuur, zoals bijvoorbeeld een efficiënte pomp, kan de tuinbouw op verschillende manieren water besparen. Wat zijn andere manieren om water te besparen in de tuinbouw? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!
Oorzaken van waterschaarste
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van deze waterschaarste waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Er is niet één bepaalde oorzaak. Klimaatverandering speelt natuurlijk een grote rol, maar er zijn ook andere ecologische en menselijke oorzaken voor deze waterschaarste. Denk bijvoorbeeld aan waterverspilling en langere periodes van droogte. Een van de industrieën die het meeste water gebruikt is de voedselindustrie. Zo’n 85% van het Nederlandse water wordt door deze industrie gebruikt. Het gros wordt gebruikt voor de productie van vlees en melk, maar ook de tuinbouw verbruikt aardig wat water. Daarom hieronder 4 manieren om hierop te besparen als Nederlands tuinder!
1. Gesloten waterkringloop
Het ideale scenario is natuurlijk het hebben van een gesloten waterkringloop. Wat is dit precies? Dit is een gesloten systeem waarin het water continu hergebruikt wordt. In dit systeem hoeft geen nieuw water toegevoegd te worden. In de openlucht is dit natuurlijk niet te doen, maar als jij actief bent in de glastuinbouw, dan natuurlijk wel. Al het water dat verdampt, valt natuurlijk weer naar beneden en in dit systeem wordt ook het overtollige water opnieuw het systeem ingepompt. Een gesloten waterkringloop is niet voor iedere tuinder haalbaar. Gelukkig zijn er nog andere dingen die je kunt doen om water te besparen.
2. Efficiënt beschermen van gewassen
De meeste gewassen worden bespoten, zodat er geen ziektes in de kas komen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een van de meest efficiënte manieren is door middel van een hogedruk pomp. Hierbij is het watergebruik minimaal en daarnaast is er ook weinig arbeid nodig om de beschermingsmiddelen toe te voegen aan het water, want dit kun je zo instellen dat dit automatisch gebeurt. Ideaal voor een tuinbouwbedrijf waar efficiëntie en waterbesparing centraal staan.
3. Controleer regelmatig op lekkage
We raden je aan om regelmatig lekkage te controleren. De meeste tuinbouwbedrijven gebruiken duizenden meters aan irrigatiepijp. Enkele lekken zul je niet zo snel opmerken als je hier niet gericht naar gaat zoeken. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd alle irrigatiepijpen na te lopen.
4. Gebruik het juiste teeltmedium
Met name bij tuinieren in de open grond is verdamping een probleem. Sommige grondsoorten houden nu eenmaal niet zoveel water vast en dit zorgt ervoor dat je tijdens droge periodes veel moet irrigeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om kokos te integreren in de grond, dit houdt bijvoorbeeld beter water vast. Een andere optie is het afdekken van de grond, bij voorkeur met organisch materiaal zoals stro. Ook dit zorgt ervoor dat er minder water verdampt en je dus minder water hoeft te gebruiken.