MCAP werd in 1987 opgericht door Martin van Aperloo, General Manager, en zijn echtgenote Corina, Director Finance & Administration. En vierde vorig jaar dus al het zilveren jubileum. In de loop der jaren ontwikkelde het bedrijf zich tot een specialist op het gebied van maatwerk kabel- en glasvezelassemblies. Eenvoudig gezegd: verbindingen tussen bestaande apparatuur en nieuwe apparatuur worden door MCAP bedacht, ontwikkeld en gemaakt tot een zeer precieze kabelassemblie. Het terrein van mogelijkheden en toepassingen waarop MCAP opereert, is zeer geavanceerd en oneindig groot. Zo droegen ze bijvoorbeeld bij aan de bekabeling van het lanceerplatform van de Ariane raketten, maar ontwikkelden ze ook verbindingen op het gebied van medische apparatuur, zoals elektronisch aangestuurde protheses. Zelfs de agrarische industrie maakt gebruik van hun slimme kabelassemblies, onder meer bij melkrobots voor koeien.
Het begon met de BTW
Even terug naar het eind van de tachtiger jaren. De kabels die standaard bij hardware geleverd werden waren van dien aard dat Martin van Aperloo een gat in de markt zag en erin sprong. In eerste instantie waren de rollen daarom ook omgedraaid; Perfection was een klant van MCAP en betrok computerkabels bij het bedrijf. Stef van der Steen: ‘In die tijd rekende je facturen grondig na, omdat de facturatie nog vaak handmatig gebeurde. Op de factuur van Martin en Corina, gemaakt op een Commodore, bleek de BTW niet te kloppen. Dus vertelde ik hoe ze het efficiënter aan konden pakken.’ Het kon allemaal veel mooier, wijdde de jonge Van der Steen de ondernemers in. Eén druk op de knop en al je handelingen, van offerte tot factuur, worden voor je gedaan. De eerste stap op het gebied van automatisering.
Luiers in het trappengat
Martin van Aperloo: ‘We kochten van Stef een PS2 IBM model 30 met Exact pakket. Vanaf dat moment konden we de orderverwerking en facturatie geautomatiseerd doen en kregen we een goed fi nancieel inzicht met het zogenaamde E-account. Het kostte alles bij elkaar 25.000 gulden. Een hele investering!’ Corina vult aan: ‘Je moet je voorstellen dat we werkten vanuit een zolderkamertje. Onze oudste zoon Niels was net geboren en om te kunnen investeren in het bedrijf bespaarde ik onder andere op Pampers. Het trappengat hing vol met drogende katoenen luiers en ons zoontje mocht met een kabeltje spelen.’ De investering was echter niet voor niks, MCAP kwam, net als Perfection, in een stroomversnelling. Stef: ‘De filosofie was dat de computer voor jou moest werken. Door automatisering kreeg je tijd voor belangrijker dingen, zoals de ontwikkeling van je bedrijf. En dat is eigenlijk nog steeds zo.’ Het pad van de automatiseringsevolutie bewandelden MCAP en Perfection hand in hand. MCAP liep mee voorop en investeerde om de pakweg vijf jaar in de nieuwste ontwikkelingen. Een chronologische opsomming van dit dynamische proces: MCAP startte in 1988 met een financieel pakket, facturatie en orderverwerking, het breidde uit met automatisering van in- en verkoop in 1993. Vervolgens CRM relatiebeheer (1998), productie en tijdsregistratie (2003), workflow (2008) en binnenkort wordt de infrastructuur gevirtualiseerd en de nieuwste generatie Exact software geïmplementeerd.
Net een huwelijk
Van der Steen: ‘We hebben in al die jaren een lach en een traan gedeeld. Wat dat betreft is een zakenrelatie als de onze net een huwelijk.’ Toen in het nieuwe millennium Exact op de markt kwam met Globe 2000 ging het even mis. Martin: ‘We wilden graag vooruitstrevend zijn, met onze tijd meegaan. Exact had het programma echter niet voldoende gecheckt en er bleken allerlei kinderziekten in te schuilen.’ De relatie tussen de twee bedrijven werd op de proef gesteld maar doorstond de test.
Actuele ontwikkelingen
‘Wij willen als productiebedrijf weten waar we goed in zijn. Waar voeg je het meest toe? Welke markt is interessant? Door middel van de geautomatiseerde nacalculatie krijgt ons bedrijfsbureau nu elke dag een overzicht van de productie van gisteren. Zo kunnen we direct inspelen op problemen en krijgen we kennis van binnenuit.’ Het concept is van Van Aperloo zelf, van huis uit systeemanalist, en samen met de consultants van Perfection ontwikkeld tot een volwassen systeem. Corina en Martin denken energiek vooruit en blijven naar perfectie streven. Van der Steen: ‘We zijn voor MCAP bezig met een nieuwere versie van Exact software waarmee rapportage via schermen op de werkvloer gebracht kan worden. Werknemers kunnen daarmee precies volgen hoe het met een project gesteld is. Een soort bord met actuele reisinformatie zoals je die op vliegvelden ziet, maar dan over de productie.’ Wanneer we even later het kantoor uitwandelen, zien we een menselijke ontwikkeling, in de vorm van zoon Niels van Aperloo. Inmiddels 26 jaar, maar nog steeds gefascineerd door kabels.