Ton Gimbrère (57), directeur van Bonheur Horeca Groep, ziet er allang niet meer uit als de misdienaar van weleer. Maar als horecaman weet hij nog precies wat er in die tijd voorgeschoteld werd: ‘Na de nachtmis kregen wij worstenbrood en beschuit met muisjes, om de geboorte van het kerstkindje te vieren. Het kerstdiner bestond, vaste prik, uit garnalencocktail of meloen met ham, rundertong met madeirasaus, puree en sperzieboontjes, die voor de gelegenheid haricots verts genoemd werden. Met als klapstuk het toetje. Hemelse modder.’
In de watten
Wanneer bij Sky Radio met alle ballads een kerstbelletje mee tingelt en je ’s avonds vanuit de auto de eerste bomen ziet oplichten, voel je dat het zover is. De klok lijkt even wat langzamer te gaan. Al het rennen-vliegen-springen van het afgelopen drukke jaar wordt op een laag pitje gezet. Ton: ‘Rond de 15e december gaat de versnellingsmodus eraf en wordt de tijd anders. Natuurlijk is het in de horeca druk in december, maar mensen worden gemoedelijker en minder gehaast. Personeel vindt het dan ook juist leuk om te werken, omdat het een andere hectiek geeft. De gemiddelde gast zit niet op hete kolen maar laat zich in de watten leggen. En eigenlijk duurt dat tot 2 januari.’ Een tijd van ontmoeten en tradities.
Wandelingetje en wijn
Tegenwoordig is Kerstmis nog steeds een belangrijk feest en zit in ieder geval één van de kerstdagen de hele familie Gimbrère aan één tafel. Berry van Gool (42), algemeen directeur Willem II, vindt het ook een fijne feestdag. ‘Het lukt niet ieder jaar, maar ik vind het super om mensen uit te nodigen en zelf voor ze te koken. Ik bekijk op mijn gemak kookboeken om te kiezen wat het zal worden en ga dan liefst op de fi ets naar
een goede slagerij om inkopen te doen. We hebben cadeautjes onder de boom en na het eten maken we een wandelingetje waarna de eerste fles wijn geopend wordt. Tijd voor goede gesprekken. De telefoon zetten we even uit.’
Andere dynamiek
De jonge, maar veelbelovende traditie die vorig jaar is ingezet, is die van de BOB Kerstborrel in het Koning Willem II Stadion. Berry: ‘Die gemoedelijke sfeer willen wij ook tijdens het laatste BOB Event van het jaar graag neerzetten en ik denk dat we daar vorig jaar met vereende krachten echt in geslaagd zijn. Ons stadion bestaat nu twintig jaar en we hebben nog steeds dezelfde duidelijke visie: we willen meer voor de stad betekenen dan voetbal alleen. Het moet het hele jaar door een plaats van ontmoeting zijn. De kerstontmoeting is onderdeel van het plan om de club nog meer te verankeren in de Tilburgse samenleving en op de kaart te zetten in het zakelijke netwerk van Midden-Brabant.’ Ton: ‘We leven in een virtueel tijdperk. Communiceren met smartphones en computers. Mensen daadwerkelijk zien en spreken, geeft een heel andere dynamiek en is
belangrijk om relaties levend te houden. Hoe gaat het nou écht met je?’
Stoere kerels
‘De spelers van onze club zijn op meerdere vlakken ‘stoere kerels’. Ze gaan de wijken van Tilburg in en draaien projecten op scholen, om het zelfvertrouwen en de motivatie van kinderen te vergroten.’ Berry: ‘We zijn een sportinstituut, maar hebben ook een maatschappelijk doel. Voor alle lagen van de bevolking, of je nou van voetbal houdt of niet.’ Zowel Willem II als Bonheur Horeca Groep biedt werkgelegenheid aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor onderhoud van het stadion werkt Willem II bijvoorbeeld samen met Amarant. Een letterlijk ontmoetingspunt is het Meeting Point op de eerste etage van het stadion. Ton: ‘Mensen zijn de hele week welkom om in een gezellige maar ook zakelijke omgeving, afspraken te maken in het Meeting Point. Koffie, thee en water staan gratis klaar. Zie het als uitbreiding van het kantoor, een meeting room die door iedereen het hele jaar door vrij gebruikt kan worden.’
Warme ontmoeting
De traditie zet zich voort en wanneer u dit leest zijn de voorbereidingen in volle gang. De kick-off van het tweede zakelijk halfjaar dat plaatsvond bij de drukbezochte BOB Back to Business bij Auberge du Bonheur in augustus van dit jaar, wordt afgesloten tijdens de BOB Kerstborrel. Samen met de businesspartners, wordt ook dit jaar zorg gedragen voor feestelijke aankleding, muziek, lekker eten en een heleboel kerstbomen, zodat de ambiance perfect is. Berry: ‘Vorig jaar was verrassend en dat wordt het nu weer. Mensen gaan het stadion ervaren zoals ze niet eerder hebben gedaan en ruimtes betreden die ze normaal niet zien.’ U bent op maandag 14 december aanstaande van harte uitgenodigd voor een warme ontmoeting!
Tekst: Henrike Brouwer
Fotografie: Raldo Neven