Gemeente Gilze en Rijen, NRGTEQ en Roozen Van Hoppe: Wij lopen aardig vooruit

Wat krijg je als je drie elkaar versterkende krachten bundelt op een stukje grond? In dit geval een geniale samenwerking die staat als een huis. Midden-Brabant Poort is uniek. En er zijn nog plekken over.


Uitgave: Sept-Okt 2016
Thema’s: Ondernemen Overheid Samenwerking

Op het eerste gezicht denk je dat je te maken hebt met een industrieterrein zoals je er wel meerdere ziet. Met een mooie ligging aan de A58, bewoond door succesvolle ondernemingen die hun bestaansrecht bewezen hebben. Maar zodra je de wethouder van Gilze en Rijen spreekt met o.a. de portefeuille economische zaken in beheer, kom je daarvan terug. Midden-Brabant Poort is uniek in haar soort en het concept uit 2010 blijkt lonend. ‘Allereerst hebben we het terrein bouwrijp gemaakt’, vertelt Rolph Dols (54). ‘Daarna zijn we kavels gaan verkopen aan bedrijven die enthousiast waren over de faciliteiten die dit terrein biedt. Het aardige is dat zij in de afgelopen jaren hun bedrijf uitgebreid hebben of gaan uitbreiden.’ Dit zegt veel over de tevredenheid. De grond is namelijk niet zomaar grond. Gilze en Rijen is met dit duurzame energienet eervol tweede geworden in de zeer prestigieuze Europese competitie ‘HeatPump City of the Year 2016’ uit meer dan 50 inzendingen uit heel Europa. Bij een onderzoek van STEC kwam Midden-Brabant Poort, dat gericht is op het MKB, zelfs als beste uit de bus.

Kostenbesparend
‘Dit industrieterrein biedt een WKO installatie, ofwel warmte-koude opslag’, legt Martan van Meurs (53), eigenaar van NRGTEQ, uit. ‘De bedrijven maken o.a. gebruik van warmte en koude uit de bodem. Uniek aan dit energienet is de omvang plus de mogelijkheid om onderling energie uit te wisselen. Daarbij is er geen verplichtingsaansluiting op het energienet, ondernemers zijn dus vrij om mee te doen. Bij deelname echter, ervaren ze dat die op langere termijn voordelen oplevert in energielasten en wel zo’n dertig procent. Je betaalt dan wel iets meer voor de aansluiting, maar daarvan kun je nooit zelf een bronsysteem aanleggen met alle bijbehorende onderhoudsfaciliteiten die er nu geboden worden.’ Een kostenbesparende business dus voor ondernemers die daar graag hun bedrijfspand zien verrijzen, op een locatie die vanaf alle invalswegen makkelijk bereikbaar is. Van Meurs haalt hetvoorbeeld aan van een bedrijf met een pand dat al koelt als het buiten acht of negen gradenis, wat aangeeft hoeveel warmte er in het pand zit. Maar de buurman met een productiebedrijf die meer warmte kan gebruiken ten behoeve van zijn productie pikt die vanzelf mee. Daar is bijna geen toevoeging van externe energie voor nodig. En warmte of koude die overblijft, door Van Meurs ook wel tijdelijk afval genoemd, wordt tachtigmeter diep opgeslagen in de grond. Aan energie geen tekort op deze plek. 

Grondexploitatie
Een mooi, duurzaam en rendabel industrieterrein voor Gilze en Rijen, voorzien van een uniek energienetwerk dat zich onderscheidt van andere energienetwerken, vraagt natuurlijk om een bouwer. Een projectontwikkelaar die weet wat de gemeente Gilze en Rijen én een ondernemer nodig heeft. Iemand die er, samen met de klant en alle andere betrokken partners, voor zorgt dat bedrijfspanden volledig voldoen aan de wensen en eisen. Niet onbelangrijk is datze passen in de uitstraling van Midden-Brabant Poort met krachtige bedrijven die hun business o.a. uitdragen door hun moderne, aansprekende bedrijfspanden. Denk bijvoorbeeld aan AXON en Van Assendelft. ‘Als partner van de gemeente Gilze en Rijen in het kader van de ontwikkeling van Midden- Brabant Poort, houden we ons bezig met de grondexploitatie’, zegt Hendrik Roozen (54) van Roozen Van Hoppe, bouw en ontwikkeling. ‘Dit doen we binnen de samenwerking met de gemeente nu zo’n zeven jaar. Daar ben ik absoluut trots op. We zijn tevens aandeelhouder. Onze rol bestaat voornamelijk uit de opstal-exploitatie. Denk niet dat ik door deze rol ook perse de bouwer van bedrijfspanden moet zijn. Geïnteresseerde ondernemers zijn op Midden-Brabant Poort niet verplicht met ons in zee te gaan, zij zijn geheel vrij om te bouwen op eigen risico.’

Eigentijds
Maar wie dat wél doet kan rekenen op een gedegen samenwerking vanaf stap één. Samen om de tafel zitten met de gemeente erbij, kijken naar welk stukje grond het wordt. Daarna vindt de koop plaats, wordt er een plan gemaakt op basis van eerste wensen en eisen en volgt er een schetsontwerp dat omgezet wordt in een uitgebreid plan. Een virtuele plattegrond maakt het mogelijk om door het gebouw te wandelen en biedt in dit stadium al een realistische indruk. Nog steeds kan er geschaafd en geschoven worden. Uiteindelijk volgt dan bij goedkeuring van alle kanten het begrotingsplan en de daar bijbehorende offerte. Van Meurs: ‘We spreken van een eigentijds concept, maar eveneens een must voor de toekomst, aangezien de overheid wil dat we vanaf 2020 nul-energie bouwen. Sterker, vanaf 2030 is dat de landelijke doelstelling. Wij lopen dus aardig vooruit.’ Kortom, bouwen maar daar op Midden-Brabant Poort aan de A58. Met drie gedreven partners die elkaar aanvullen, versterken enduidelijk weten wat ondernemers willen.

Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Kees Bennema

< Alle thema's