Vrouw in Business: Hanneke van den Heuvel

Al op jonge leeftijd besluit Hanneke van den Heuvel haar creativiteit de vrije loop te laten. Het brengt haar uiteindelijk bij ‘pure identity’. Passioneel vertelt zij over Imaginid en haar persoonlijke ontwikkeling.


Uitgave: Dec 2010-Jan 2011
Thema’s: Vormgeving Vrouw in Business Marketing en communicatie

Op een idyllisch, bijna verborgen plekje in Den Bosch buigt Hanneke zich dagelijks over ‘pure identity’. Zij is ervan overtuigd dat de uitstraling van een bedrijf bepaald wordt door de mensen die er werken en pas wanneer uitstraling en filosofie van een bedrijf één worden, ontstaat een pure identiteit. Imaginid vertaalt deze op een krachtige en passionele manier naar de buitenwereld.

Het ultimatum
'Ik ben een boerendochter en opgegroeid in een ondernemend gezin; van kinds af aan heb ik meegeholpen op de boerderij en van mijn ouders heb ik geleerd wat hard werken is. Op de middelbare school ontdekte ik dat creatief bezig zijn mijn lust en mijn leven is. Ik wilde naar de kunstacademie, maar mijn vader vond dat geen goed plan. Aan het kunstenaarschap viel volgens hem maar weinig te verdienen. Met de opleiding grafisch ontwerpen aan het SintLucas ontdekte ik de gulden middenweg: op een commerciële wijze creatief zijn! Na vier jaar rondde ik mijn studie af. Kort na mijn studie ben ik werk gaan zoeken als grafisch vormgever. Maar de banen lagen in 2003 niet voor het oprapen. Ik wilde persé als vormgever aan de slag en daarom stelde ik mijzelf een ultimatum: binnen twee maanden een nieuwe baan bij een reclamebureau of mijn eigen bedrijf opstarten. Het is het laatste geworden', lacht Hanneke.

Passie…
'Ik begon mijn avontuur als ondernemer op 22-jarige leeftijd. Al snel ontdekte ik
dat netwerken op mijn lijf geschreven is. Zo groeide mijn klantenkring voor werkzaamheden zoals het ontwerpen van logo’s en huisstijlen, folders, websites en dergelijke. Door de jaren heen ontdekte ik mijn werkelijke kracht en stijl in mijn vak. Vanuit het begrijpen en aanvoelen van de klant kom ik tot pure vormgeving. Van nature ben ik empathisch ingesteld, mensen boeien en inspireren mij. Door de juiste vragen te stellen en goed te luisteren naar het verhaal van de klant krijg ik de passie en filosofie van een bedrijf helder. Deze diepgang is de basis voor pure identiteit. Voor de ontwerpopdracht die daar uit voortkomt ontstaat iets ‘echts’. Een vertaalslag die klopt omdat die authentiek en dus ook effectief is. Deze werkwijze zorgt voor een bijna vriendschappelijke relatie met mijn klanten.' 

... en ongeduld 
'Het mooie aan ondernemen is de vrijheid om zelf je pad uit te stippelen en de verantwoordelijkheid voor je eigen doelstellingen en resultaten. Als ondernemer leg ik de lat erg hoog, ik ben erg kritisch naar mijzelf én naar anderen. Die prestatiedrang zit in mijn genen en is me meegegeven vanuit mijn jeugd. Mijn ongeduldigheid kan vervelend zijn. Dan ben ik in mijn hoofd vaak al stappen verder dan de realiteit. En dat betekent dat ik soms de teugels moet laten vieren. Het komt zoals het komt.' 'Mijn werk zie ik als commerciële kunstzinnigheid. Alles wat ik maak en doe heeft een bezieling en met ‘raken’ te maken. Bij vormgeving in de breedste zin komt alles samen: woord, beeld, kleur en vorm. Er staat een nieuwe groeifase voor de deur waarin ik ruimte maak voor diepgang, concept en het begeleiden van campagnes. Dit betekent dat ikzelf meer op hoofdlijnen ga werken en de uitvoerende werkzaamheden overgedragen worden aan anderen.'

Superkaartje
'Alles wat ik aanpak is gerelateerd aan inspireren en geïnspireerd worden en dat maakt mijn leven zo divers,' gaat Hanneke verder. 'Die diversiteit is een onderdeel van mijn persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels ben ik met een tweede onderneming gestart. Binnenkort wordt Superkaartje.nl in de markt gezet. Hiermee bieden we bedrijven een marketingtool waarmee zij online wenskaarten met een persoonlijke boodschap kunnen versturen. Ik vind het fantastisch dat bedrijven op grootschalig niveau en volledig geautomatiseerd relaties, personeel en klanten kunnen raken. Ook hierbij gaat het dus weer om empathie vertaald in een commercieel product,' besluit Hanneke.

< Alle thema's